Katten in Thailand in de jaren '60 Picture

English Danish French Dutch

[Vertaald door Willem Koopman, cattery Wishfairy.]

Het volgende artikel werd geschreven door Daphne Negus over een reis naar Thailand. Zij heeft sinds 1964 Korat katten onder de catterynaam Si Sawat gefokt. Zij vertelt hier het verhaal hoe zij naar Thailand ging om Korat katten voor de fokkenprogramma's van haar en haar vrienden mee te nemen. Het artikel werd in het jaarboek 1969 van de CFA gepubliceerd en is nu, met vriendelijke toestemming van mevrouw Negus, herdrukt.

Ulrika Olsson, 2003

Het beeld verhaal over een Reis naar Thailand
(Of een Reis voor negen Korat Katten)

Door Daphne Negus

Picture 1

(1) Mevrouw
Constance C. Cullen

Op weg naar Bankok, maakte ik een tussenstop in Honolulu om mevrouw Constance C. Cullen (1) te bezoeken. Zij heeft een paar Korat katten van cattery Malaid van de heer Sunti Sriskoon, Bankok. Ch. Malaid's Dok Malivalaya of Kane (Imp), en zoon Kane's Kasem, waarvan de vader Ch. Malaid's Khun Phan of Kane (Imp) is.

Na mijn aankomst in Bangkok, nam ik contact op met mijn Thaise vrienden. Ik had enkele van hen ontmoet en anderen waren vrienden door de correspondentie over "onze" katten.

Meneer en mevrouw Sunti Sriskoon en hun zoon tonen een zusje van Ch. Malaid's Khun Phan of Kane (Imp) en de beker die zij wonnen op de Chanel 4 Thai TV kattenshow in mei 1968. Het opschrift op het bord van de Malaid Cattery is veelbelovend en is gemaakt door een monnik (2).

Kuhn Sunti draagt Malaid's Doklao (3). Hij stuurde me een dochter van Doklao in 1967. Quad. Ch. Malaid's Noi of Si Sawat (Imp) was A-A en A-W Korat poes in 1967-68, en de beste Korat poes in het zuidwestelijke gebied in 1968-69. De ruime, goed ontworpen cattery van Khun Sunti heeft een, van een grasmat voorziene ren voor elk verblijf.


Picture 2

(2) Meneer en mevrouw Sunti Sriskoon
en hun zoon

Picture 3

(3) Khun Sunti draagt
Mulaid's Doklao


Picture 4

(4) In het midden
mevrouw. Ruen Abhibal Rajmaitri

Ik wilde heel graag één van beroemdste de kattenfokkers en keurmeesters uit Thailand ontmoeten, mevrouw Ruen Abhibal Rajmaitri (4). Wij brachten heel wat tijd samen door, genietend van elkaars gezelschap en pratend over katten. Zij heeft enkele mooie Siamese, Korat en "Copper" katten. Deze foto is gemaakt op haar patio. Zij houdt de elf jaar oude dochter van Mom Noel vast. Mom Noel is één van beroemde Korats uit haar Mahajaya cattery. Zij is de moeder van Nara en Darra, die in 1959 in de V.S. aankwamen. Bij Khunying Aghibal staat Dr. Jit Waramontri en zijn charmante vrouw (zittend).

Een andere Korat poes van Khunying Abhibal is (5) Mahajaya Ling Dum, geboren 16 December 1966 (Foto gemaakt door Pichai Vasnasong).

Picture 5

(5) Mahajaya Ling Dum

In Thailand zijn geheel bruine katten die bekend staan als Supalak, Thong-Daeng of "Copper" katten (6). Ze zijn het equivalent van onze Birmaan. Ik ben in vier huizen geweest waar Coppers waren. Khunying Abhibal heeft een paar van deze katten. Hier is er één van haar, een één jaar oude poes, genaamd Cham-pa (naam van een donkergele bloem die in Thaise slingers wordt gebruikt).

Een witte gesteriliseerde met goudkleurige ogen (7) genaamd Miss Taipei. Zij kwam uit Thaiwan na heimelijk te zijn geruild in de haven voor een Siamese kat van Khunying Abhibal. De katten zijn niet toegestaan in Taiwan. Zij is zuiver glinsterend wit. Haar staart is recht.

Picture 6

(6) Supalak, Thong-Daeng of "Copper" kat

Een stoeipartij in de avond in de schitterende tuin van Khunying Abhibal (8). De jonge seal point kater in het midden van de foto werd ingevoerd uit Japan, uit Engelse bloedlijnen. Op de achtergrond staan de bediendes constant op wacht, met cockers en puppies. De katten en honden lopen de kans om gestolen te worden, om op de Zondagsmarkt te worden verkocht. Als ze los lopen, worden de katten en honden bewaakt door bediendes en tuinlieden, evenals door Khunying Abhibal zelf. één van de dierenartsen in Bangkok vertelde me dat tachtig procent van de dieren die op de Zondagsmarkt worden gekocht, sterven na het krijgen van immuun makende injecties - de honden krijgen de hondeziekte, katten krijgen darmontsteking. Het staat bekend als de "Zondagsmarkt Ziekte".


Picture 7

(7) Miss Taipei

Picture 8

(8) Avond stoeipartij in de tuinen


Picture 9a

(9a) In Wat Jayapoomdaram

In Wat Jayapoomdaram (wat betekent plaats waar al het kwaad is overwonnen), (9a), in de Chinatown van Bangkok, helpt Khun Sunti (staand) me bij het verkrijgen en invullen van aanvraagformulieren voor registratie van twee Korat kittens, Sanouk of Holliday (Imp) en Sunetra of Si Sawat (Imp) die mij werden gegeven door Khunying Abhibal. Sanouk en Sunetra waren geboren in de Wat, of Tempel. Er waren daar veel Korat katten. Zij zijn de huisdieren van de hoofd abt. Hij had Khunying Abhibal toegestaan om deze twee mee te nemen, na haar eerst gewaarschuwd te hebben om geen knikstaarten uit te kiezen. In Thailand brengt een knik of een kronkel in de staart geluk voor de eigenaar van de kat! De hoofd abt kon de formulieren niet ondertekenen, dat zou niet juist zijn zei hij, zodat de Tempel zelf als fokker werd opgegeven.


Picture 9b

(9b) Chinees meisje houdt Khun Mae vast

Het kleine Chinese meisje houdt Khun Mae (Eerbare Moeder) vast (9b), moeder van Sanouk (Festival) en Sunetra (Mooie Ogen). De dame houdt een jonge kater vast. Ik vroeg of ik hem mocht hebben, maar de hoofd abt weigerde om nog meer van zijn katten weg te geven, omdat dieven er al drie hadden gestolen.

(9c) Nin Noi, vader van Sunetra en Sanouk, en "zijn" vader, Nin Yai. Noi betekent klein of junior, en Yai betekent groot of senior (9d).


Picture 9c

(9c) Nin Noi, vader van Sunetra

Picture 9d

(9d) Noi betekent junior,
Yai betekent senior


Picture 10

(10) Ayudhya, hoofdstad van Thailand

De positie van de hoofdstad van Thailand heeft zich tijdens zijn hele geschiedenis verplaatst (10). Van 1350 tot 1767 was Ayudhya, ten noorden van Bangkok, de huidige hoofdstad, de zetel van de overheid. Ayudhya werd in ru´nes veranderd door de oorlogen met de Birmanen, die beelden, zoals deze, in brand staken om het goud er van af te smelten.

Niet ver van Ayudhya ligt Bangpa-In (11), traditioneel de plaats voor ontspanning van het Koninklijke Hof. De reeks formele tuinen, naast de Chao Phraya rivier, laat met zijn serene schoonheid een duurzame indruk achter. Ik sta op de brug met onze vriend, Anurak Thananan. Achter ons ligt het Pavilion op het water. Het "Drijvende Paleis" ligt op de achtergrond. Let op de architectuur van brug en paleis, be´nvloed door de Italiaanse en Franse architecten die door Koning Chulalongkorn, de vijfde Koning van de huidig regende dynastie, werden binnen gehaald.

De gevierde advocaat (12) Khun Luang Paripon Pochanapisuti, die Si-sawat katten al vijfendertig jaar heeft gefokt. Hij fokt ook Siamesen in zijn ruime cattery in Bangkok. Ik nam twee katten van zijn cattery mee naar huis, Sook Chai of Ko-Si (Imp) (op de foto met Khun Luang) of "Hoogtepunt van Geluk" en Boon-nam of Holiday (Imp) of "Gestuurd door Geluk".


Picture 11

(11) Bangpa-In

Picture 12

(12) Khun Luang Paripon Pochanapisuti


Picture 13

(13) Mevrouw Rutana Sundarodyan

Mevrouw Rutana Sundarodyan (13) heeft een boekbinderswinkel dichtbij het Grote Paleis in Bangkok. Haar klanten krijgen de kans de vele Korat en Siamese katten te aaien, die zich ontspannen of slapen op de toonbanken. Dit is Chokdee, vader van Nongchai of Si Sawat (Imp) die nu bij mij woont. Nongchai betekent Kleine Broer.

Het kitten is Nongchai of Si Sawat (Imp) (14), een katertje van 7 1/2 week oud. Bij hem ligt Sook Chai of Ko-Si (Imp), zeven maanden oud, van Khun Luang Paripon. Omdat ik de Korat katten meenam, woonden enkelen van hen bij mij in mijn hotel. De directie gaf me een koelkast voor hun voedsel.

Ik bezocht Dr. Piyawat Poothongtong (15) in haar kliniek. Zij heeft ook een kliniek bij de afdeling Vee en Huisdieren van het Ministerie van Landbouw. Ik toonde haar het CFA jaarboek van 1967, waarin ik een artikel over Korat katten had geschreven. Alle negen katten, die ik mee terug nam, hadden hun darmontstekings injecties en rabiës vaccinaties gehad en hiervoor werden certificaten verstrekt, voordat zij Bangkok verlieten.

Picture 14

(14) Nongchai of Si Sawat en Sook Chai of Ko-Si

De verklaring en het gedicht voor de Supalak, Thong-Daeng of "Copper" die als een zeer gelukkige kat wordt beschouwd: (Zoals aangegeven door Khun Sunti)

'Supalak' katten of Thong (goud) Daeng (rood) betekent eigenlijk koperkleurige katten. Supa betekent goed, mooi, progressief; Lak of laksana betekent karakterestiek. Daarom betekent Supalak een kat met mooie kenmerken.

"De kenmerken van de Thong Daeng kat overtreffen de kenmerken van alle anderen."

"Hun vachtkleur schittert als helder koper. Hun ogen glanzen als de schitterende zon op grote hoogte. Alle schadelijke dingen zullen worden weggejaagd en alle kwaden worden omgezet in welwillendheid."

Picture 15

(15) Dr. Piyawat Poothongtong

Het oude en beroemde "Smud Koi" (16) of Papyrus Boek in het Nationale Museum van Bangkok, toont, in kleur, schilderijen van de favoriete katten uit Thailand, elk beschreven door een vers. De bovenste is een geheel zwarte kat. Daarna komt de Supalak (of Thong Daeng of "Copper"). Dan komt de Gow Tham, of Nine Point, een witte kat met grote zwarte vlekken. Daarna komt onze zilver blauwe Korat of Si-Sawat kat. Daar onder staat een zwarte kat met een witte streep over zijn hele rug en staart. De volgende wordt Ratana Kampon genoemd of "Martial Gem" omdat de band om zijn middel lijkt op de band op de arm van een militair. Deze kat heeft een roze lichaam net als de binnenkant van schelpdier. Niemand die ik ken, heeft er één gezien. Daarna herkennen wij allen de seal point siamees, of Mas Vichien ("Mond van de Diamant") enz.

De competitie op kattenshows is hard en de bekers zijn schitterend (17). Deze charmante familie van Korat katten (vader, moeder en twee kittens) wordt gegroepeerd om de reusachtige zilveren beker die zij voor hun eigenaar en fokker, mevrouw Sa-ang Suravadi uit Bangkok, hebben gewonnen. De eerste Korats van Kuhn Sa-ang kwamen vele jaren geleden uit Korat, in noordoost Thailand. Toen Khun Sunti me voor het eerst mee nam om haar te zien, had zij elf Korat katten, plus een Siamees en een "Copper". Drie van haar Korats, Nudta of Full House (Imp), Ma-dee of Si-K'iu (Imp) en een kitten Tong-goi of Brandywood (Imp) kwamen met me terug naar de V.S.


Picture 16

(16) Smud Koi

Picture 17

(17) Eigendom van mevrouw Sa-ang Suravadi

Picture 18

(18) Korats van Khun Sa-ang

Picture 19

(19) Ma-dee of Si-K'iu


Ik nam deze foto van enkele Korats van Khun Sa-ang (18). Let op de "Copper" voor de tafelpoot, in het midden. (De rare vlekken komt door de cameraflits en is met het blote oog niet zichtbaar).

Ik houd Ma-dee of Si-K'iu (Imp) vast, die naar de V.S. kwam met twee andere mooie poesjes van Khun Sa-ang (19).

Picture 20

(20) Yani en Chalama

Yana en Chalama, twee Korat poesjes (20). Chalama zou ook met mij mee reizen, zij zat het grootste deel van de dag in één van de reismandjes voor de zusjes naar Californië gingen. Echter, Yani en Chalama zouden Bangkok niet verlaten. De katten van Khun Sa-ang hebben allemaal heimwee naar huis.

Ma-dee of Si-K'iu (Imp) (21) woont nu bij juffrouw Catherine Barclay of Boulder, Colorado. Zij heeft kampioenschappen en finales behaald op shows.

Het stenen standbeeld van een tijger en haar jong (22) in Wat Arun (Tempel van de Dageraad) over de rivier van Bangkok. Chineesachtig stenen beeldhouwwerk.


Picture 21

(21) Ma-dee of Si-K'iu

Picture 22

(22) Het stenen standbeeld van de tijger
en haar jong


Picture 23

(23) De baas van de douane,
de heer Chalaw Chowadee

Gow, Negen, is het geluksgetal in Thailand. Mijn negende kat kreeg ik van de zeer belangrijke heer op foto 23, de baas van de douane, de heer Chalaw Chowadee. Ik ben bij hem thuis met mijn vrienden, Pongpan Dhiensiri en Anurak Thananan. De heer Chalaw Chowadee had hen gevraagd mij naar hem toe te brengen. Khun Chalaw wist dat zijn kat, die hij met zich had meegenomen uit de provincie Korat, ergens naar toe zou gaan. Toen hij over mijn zoektocht naar si-sawats hoorde, zei hij ik bij hem bezoek moest komen. Terwijl ik daar was, kwam zijn kat, Chalaw Supp of Si Sawat (Imp) binnen en ging op mijn schoot liggen. Khun Chalaw gaf haar toen aan mij. De dag voor dat zij het huis verliet, ging zij naar haar twee kittens van een vorig nest en waste hen helemaal. daarna ging zij in haar transportbox liggen die haar naar Californië moest brengen. De gehele familie barstte in tranen uit bij het pakkende afscheid.


Picture 24

(24) Chalaw Supp of Si Sawat

Mijn negende kat, Chalaw Supp of Si Sawat (Imp) (24).

Bij de douane op de luchthaven van Bangkok, Khun Sa-ang (25), zit ik met juffrouw Malee en haar zus. Zij brachten de drie mooie Korat poesjes naar de luchthaven en wachtten om hen te zien vertrekken.

De negen katten volbrachten de vierentwintig uur durende vlucht zeer goed en zij zouden er helemaal geen nadelige gevolgen van hebben geleden als diegene die hun het voedsel en water in Honolulu gaven, niet hadden vergeten om hun waterbakjes uit hun transportboxen te verwijderen! Ik had gezorgd voor bakjes en potjes babyvoeding voor tijdens de vlucht. Wij landden in Hong Kong, waar de bemanning te druk was met het voeren van de apen, om voor de katten te zorgen. In Tokyo stond ik er op hun dat ze hoe dan ook gevoed zouden worden. Maar in Honolulu ging ik zelf door de douane, daardoor had ik geen controle over het voeden. Enkele katten hadden kou gevat door de met water doorweekte kleedjes. Zij herstelden uiteindelijk en zij pasten zich zeer snel aan hun nieuwe omgeving aan.

Biografische opmerking

Picture 25

(25) Khun Sa-ang, (midden), zittend met
Miss Malee, haar zus, en mijzelf.

Geboren in Londen, Engeland. Na in filmindustrie in Engeland en Europa gewerkt te hebben, "importeerde" Warner Bros. me voor het grootste deel van 1952 voor een filmplaats overzee. Ik woonde in 1953 in Los Angeles als vreemdeling. Nu heb ik de Amerikaanse nationaliteit, ben getrouwd met Richard Negus, die ook in Londen geboren is. Mijn interesse in de katten wereld begon in 1961-62 met Siamesen en Birmanen. Terwijl ik Birmanen showde in 1964, zag ik mijn eerste Korat kat, Jami van Arcadia, tentoongesteld door meneer en mevrouw Ray F. Gardner in Northridge, Californië.

Ik ben secretaris van de Korat Cat Fanciers Association geweest, een onafhankelijke fokkers vereniging, sinds het begin in maart 1965. In oktober 1968 vertrok ik naar Thailand op een zoektocht naar Korat katten, om nieuwe bloedlijnen te vinden en mee naar huis te nemen.