Katte i Thailand I 1960´erne Picture

English Danish French Dutch

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Følgende artikel er om en rejse til Thailand som var skrevet af Daphne Negus, som har opdrættet Korat katte med katteri navnet Si Sawat siden 1964. Her fortæller hun historien om hvordan hun kom til Thailand for at hjemmebringe Korater til hende og hendes venners avlsprogram. Artiklen var publiceret i CFA´s årsbog 1969. Gengivet med særlig tilladelse fra Mrs. Negus.

Ulrika Olsson, 2003

Billedelig historie af en rejse til Thailand
(eller en rejse for ni Korater)

Af Daphne Negus

Picture 1

(1) Mrs. Constance C. Cullen

På vejen til Bangkok, stoppede jeg I Honolulu for at besøge Mrs. Constance C. Cullen (1). Hun har et par Korat katte fra Malaid katteri ejet af Mr. Sunti Sriskoon,Bangkok. Ch. Malaid´s Dok Maliyalaya af Kane(Imp) og søn, Kane´s Kasem, hvis far er Ch. Malaid´s Khun Phan af Kane(Imp).

Ved ankomsten til Bangkok, kontaktede jeg mine thailandske venner, jeg havde mødt nogle af dem og andre var venner gennem korrenspondance om "vores" katte.

Mr. og Mrs. Sunti Sriskoon, og deres søn, fremviser en søster af Ch. Malaid´s Khun Phan af Kane(Imp) og trofæet hun vandt på Chanel 4 Thailandsk tv katteshow i maj 1968. Det skrevne på Malaid Cattery skiltet er et lykkevarsel, skrevet af en munk(2).

Kuhn Sunti holder Malaid´s Doklao(3). Han sendte mig en datter af Doklao i 1967. Quad. Ch. Malaid´s Noi af Si Sawat(Imp) var A-A og A-W hun Korat i 1967-68, og top hunkat Korat i S.W. regionen i 1968-69. Khun Sunti´s rummelige og velindrettede katteri har løbegård med græs foran hvert hus.


Picture 2

(2) Mr. og Mrs. Sunti Sriskoon og deres søn

Picture 3

(3) Khun Sunti holder
Mulaid's Doklao


Picture 4

(4) Mme. Ruen Abhibal
Rajmaitri, centrum

Jeg var meget spændt på at møde en af Thailand´s mest kendte katteopdrættere og dommere, Mme. Ruen Abhibal Rajmaitir(4). Vi brugte meget af tiden på at nyde hinandens selskab og tale om katte. Hun har nogle meget smukke Siamesere, Korater og "Kobber" katte. Dette billede er taget på hendes terrasse. Hun holder den elleve år gammel datter af Mom Noel. Mom Noel er en af de berømte korater fra hendes Mahajaya katteri. Hun er mor til Nara og Darra, som ankom til USA i 1959. Med Khunying Aghibal er Dr. Jit Waramontri, D.VM og hans charmerende kone (siddende)

Another of Khunying Abhibal's female Korats (5), Mahajaya Ling Dum, born December 16, 1966. (Photo by Pichai Vasnasong)

Picture 5

(5) Mahajaya Ling Dum

I Thailand er der fuldbrune katte kendt som Supalak, Thong-Daeng eller "Kobber" katte (6). Disse er modstykket til vores Burmeser. Jeg var i fire hjem hvor der var Kobber. Khunying Abhibal har nogle af disse katte. Her er en af hendes, en et år gammel hunkat, kaldet Cham-pa (navnet på en dyb gul blomst som bruges i Thailandske kranse).

En gylden øjet hvid kastrat(7) kaldet Miss Taipai. Hun ankom fra Taiwan efter at være hemmeligt byttet ved porten for en Siameser kat fra Khunying Abhibal. Kattene må ikke komme ind i Taiwan. Hun er klar glinsende hvid. Hendes hale er lige.

Picture 6

(6) Supalak, Thong-Daeng eller "kobber" kat

Eftermiddags legen I Khunying Abhibal´s prægtige have(8). Den unge Seal Pt. han der står i midten af billedet af importeret fra Japan, af engelske blodlinier. I baggrunden, holder tjenestepiger et konstant øje med cockere og hvalpe. Gode katte og hunde er i fare for at blive stjålet og solgt på Søndags Markedet. I løbet af deres motions time, bliver kattene og hunde passet af tjenestepigere og havemænd såvel som af Khunying Abhibal selv. En af dyrlægerne i Bangkok fortalte mig at firs procent af dyrene som er købt på søndags markedet dør efter at have fået immuniserings skud - hunde kommer med hundesyge, katte med tarmbetændelse. Det er kendt som "Søndags Markedet Sygdom".


Picture 7

(7) Miss Taipei

Picture 8

(8) Eftermiddags leg I haven


Picture 9a

(9a) Hos Wat Jayapoomdaram

Hos Wat Jayapoomdaram ( som betyder et sted hvor alt ondt er blevet fordrevet), (9a) i Bangkok´s Chinatown. Khun Sunti (stående) hjælper mig med at få ansøgninger for registrering færdig på de to Korat killinger, Sanouk of Holliday(Imp) og Sunetra of Si Sawat(Imp) som jeg fik forærende af Khunying Abhibal. Sanouk og Sunetra var født i Wat, eller Temple. Der var mange Korat katte der. De er alle kæledyr hos hoved abbeden. Han havde betroet Khunying Abhibal disse to efter først at have betinget hende, at hun ikke valgte nogle med haleknæk. I Thailand, knæk eller krog på halen betyder held for kattens ejer! Hoved abbeden kunne ikke underskrive blanketterne, han sagde det ikke ville være korrekt, så opdrætteren er sat som Templet selv.


Picture 9b

(9b) Kinesisk pige holder Khun Mae

Den lille kinisiske pige holder Khun Mae (Højtæret Moder) (9b), mor til Sanouk (Festival) og Sunetra (Smukke øjne). Damen holder en ung hankat, jeg spurgte på ham men hoved abbeden nægtede at afgive flere af hans katte fordi tyve havde været der og havde stjålet tre.

(9c) Nin Noi, fader til Sunetra og Sanouk, og "hans" far, Nin Yai. Noi betyder lille eller junior, og Yai betyder stor eller Senior(9d).


Picture 9c

(9c) Nin Noi, far til Sunetra

Picture 9d

(9d) Noi betyder junior, Yai betyder senior


Picture 10

(10) Ayudhya, hovedstaden I Thailand

Beliggenheden af hovedstaden I Thailand har flyttet sig igennem dens historie. Fra 1350 til 1767, Ayudhya, nordlige Bangkok, hovedstad før i tiden, var sædet for regeringen. Aydudhya blev bragt til ruin til sidst i krigen med Burmeserne, som satte ild til chedis som disse for, at smelte guld af dem.

Ikke langt fra Ayudhya(11) er Bangpa-In, traditionelt et sted for afslapning for det engelske hof. Strukturen i formelle haver, langs Chao Phray floden, efterlader deres upåvirkede natur et varigt indtryk. Jeg står på broen sammen med vor ven, Anurak Thananan. Bag os er pavillonen, på vandet. "Det flydende palads" er i baggrunden. Bemærk arkitekturen af broen og paladset, påvirket af Italienske og Franske arkitekter importeret af Kong Chulalongkorn, den femte konge af det nuværende regerende dynasti.

Æret advokat (12), Khun Luang Paripon Pochanapisuti, som har opdrættet Si-sawat katte i 25 år, opdrætter også Siameser i hans katteri i Bangkok. Jeg havde med mig hjem, to katte fra hans katteri - Sook Chai of Ko-Si (Import) (på fotoet med Khun Luang) eller "Fuld af glæde", og Boon-nam of Holiday (Import) eller "Sendt via lykke".


Picture 11

(11) Bangpa-In

Picture 12

(12) Khun Luang Paripon Pochanapisuti


Picture 13

(13) Mrs. Rutana Sundarodyan

Mrs Rutana Sundarodyan (13) har en bogbinder butik nær det "Grand Palads" i Bangkok. Hendes kunder har den glæde at have mulighed for, at kæle med de mange Korater og Siamesere som slapper af eller sover på diskene. Dette er Chokdee, far til Nongchai of Si Sawat(Imp) som nu lever med mig. Nongchai betyder lillebror.

Killingen er Nongchai of Si Sawat(14), hankilling på 7 ½ uge. Med ham er Sook Chai of Ko-Si (Imp) på syv måneder fra Khun Luang Paripon. Da jeg lokaliserede Korat kattene, flyttede nogle af dem ind på mit hotel med mig. Ledelsen gav mig et køleskab til deres mad.

Jeg besøgte Dr. Piyawat Poothongtong D.V. M (15) i hendes klinik. Hun har også en klinik på Kreatur og Kæledyrs ministeriet hos Landbrugsministeriet. Jeg viste hende CFA årbogen fra 1967, hvor jeg havde en artikel i om Korat katte. Alle ni katte jeg bragte tilbage fik deres tarmbetændelses skud og rabies vaccinationer og certifikater blev udstedt til dem før de forlod Bangkok.

Picture 14

(14) Nongchai of Si Sawat og Sook Chai of Ko-Si

Forklaringen og verset for Supalak, Thong-Daeng eller "Kobber" som bliver anset for en meget heldig kat: (gengivet af Khun Sunti)

"Supalak" katte eller Thong(guld) Daeng(rød) betyder faktisk Kobber farvede katte. Supa betyder god, smuk, progressiv; lak eller laksana betyder karakteristisk. Heraf, Supalak kat betyder kat af smuk karakteristik.

"Karakteristikken af Thong Daeng katten overgår karakteristik af alle andre i eksistens."

"Deres pelsfarve glimter som klar kobber; Deres øjne skinner lige som den glimtende sol der står højt; alle harmfulde ting bliver drevet væk og alt ondt bliver konverteret til godgørenhed."

Picture 15

(15) Dr. Piyawat Poothongtong, D.V.M.

Den gamle og berømte "Smud Koi"(16) eller Papyrus bog, på Bangkok´s national museumet viser i farver, malerier af thailandske favorit katte, hver beskrevet med et vers. Top 1 katten er en helt sort kat. Næste er Supalak (eller Thong Daeng eller "Kobber"). Så kommer Gow Tham, eller Ni Point, en hvid kat med store sorte pletter på sig. Så der er vores sølv blå Korat eller Si-Sawak kat. Herunder er det en sort kat med en hvid stribe hele vejen ned af ryggen og halen. Den næste er kaldt Ratana Kampon, eller "Militær Perle" fordi båndet rundt om dens midte minder om en officers ærmebånd. Denne kat har en krop der er pink lige som indersiden af en konkylie skal. Ingen jeg har mødt har set en. Næste vi alle genkender, er den Seal Pointet Siameser kat, eller Vichien Mas (Diamant Mund) og så videre.

Konkurrencen på katteudstillinger er stift og trofæerne er prægtige(17). Denne charmerende familie af Korat katte, moder, fader og to killinger er grupperet rundt om den store sølv kop, de vandt for deres ejer og opdrætter Mrs. Sa-ang Suravadi fra Bangkok. Kuhn Sa-ang´s første Korater kom fra Korat i Nord østlige Thailand, for mange år siden. Da Khun Sunti første gang tog mig med for at besøge hende, havde hun elleve Korat katte, plus Siameser og en "Kobber". Tre af hendes Korater, Nudta of Full House(Imp), Ma-dee of Si-K'iu(Imp) og en killing, Tong-goi of Brandywood(Imp) kom tilbage med mig til USA.


Picture 16

(16) Smud Koi

Picture 17

(17) Ejet af Mrs. Sa-ang Suravadi

Picture 18

(18) Khun Sa-ang's Korats

Picture 19

(19) Ma-dee of Si-K'iu


Jeg tog dette billede af nogle af Khun Sa-ang´s Korater(18) Bemærk "Kobberen" foran bordbenet i midten. (Den let spottede effekt er et trick fra kameraflashen og ikke synlig for det blotte øje)

Jeg holder Ma-dee of Si-K'iu(Imp) som kom til USA med to andre smukke hunkatte fra Khun Sa-ang´s... (19).

Picture 20

(20) Yani og Chalama

Yana og Chalama, to korat hunner (20). Chalama havde en ide om at rejse med mig også, hun sad i en af transporterne det meste af dagen før søstrene tog af sted til Californien. Men, Yani og Chalama skulle ikke forlade Bangkok. Khun Sa-Angs katte havde al pladsen i hendes hjem.

Ma-de of Si-K'iu(21) (Imp) lever nu med Miss Catherine Barclay i Boulder, Colorado. Hun har klaret flere mesterskaber og finaler på udstillingerne.

Sten statue af en tiger og hendes unge(22) i Wat Arun (Daggrynets tempel) henover floden fra Bangkok. Kinesisk sten skulptur.


Picture 21

(21) Ma-dee of Si-K'iu

Picture 22

(22) Sten statue af tiger og hendes unge


Picture 23

(23) Leder af toldvæsnet Mr. Chalaw Chowadee

Gow, "Ni", er lykketallet i Thailand. Min niende kat blev givet til mig af den meget vigtig gentleman på billede 23, lederen af toldvæsnet, Mr. Chalaw Chowadee. Jeg er i hans hjem, med mine venner Pongpan Dhiensiri og Anurak Thananan, som sørgede for at jeg mødte ham, på hans anmodning. Khun Chalaw vidste at hans kat, som han havde bragt med sig fra Korat provinsen, skulle et andet sted hen. Da han hørte om min søgning efter si-sawats, sagde han at jeg skulle komme og besøge ham. Mens jeg var der, kom hans kat Chalaw Supp of Si Sawat ind og hoppede op på mit skød. Khun Chalaw gav hende derefter til mig. Dagen før hun forlod hjemmet, gik hun over til hendes to killinger fra et tidligere kuld og vaskede dem over det hele, og gik så hen og satte sig i sin transporter der skulle bringe hende til Californien. Hele familien brast i tårer over det smukke farvel.


Picture 24

(24) Chalaw Supp of Si Sawat

Min niende kat, Chalaw Supp of Si Sawat(Imp) (24).

I tolden I Bangkok lufthavn(25) Khun Sa-ang, i midten siddende med Miss Malee, hendes søster og mig. De bragte de tre smukke Korat hunkatte til lufthavnen og ventede for at se dem tage af sted.

Min niende kat, Chalaw Supp of Si Sawat(Imp) (24). I tolden I Bangkok lufthavn(25) Khun Sa-ang, i midten siddende med Miss Malee, hendes søster og mig. De bragte de tre smukke Korat hunkatte til lufthavnen og ventede for at se dem tage af sted. De ni katte tog den 24 timer lange flyvetur meget fint og de ville alle have undgået, at lide nogle skadevirkninger overhovedet, hvis den som gav dem vand og mad i Honolulu ikke havde forsømt at fjerne deres vandskåle fra deres transportere. Jeg havde sørget for skåle og dåser af killing mad til turen. Vi landede i Hong Kong, hvor staben havde for travlt med at fodre aber til, at tage sig af kattene og i Tokyo, hvor jeg insisterede på at de fik mad uanset hvad. Men i Honolulu hvor jeg selv skulle igennem tolden, havde jeg ingen kontrol over fodringen. Nogle af kattene fik en forkølelse af de dyngvåde tæpper. Men de endte dog alle med at blive raske og de faldt hurtigt til i deres nye omgivelser.

Biografisk note

Picture 25

(25) Khun Sa-ang, midten, siddende med
Miss Malee, hendes søster og mig.

Født I London, England. Efter at have arbejdet med filmproduktion i England og Europa, "importerede" Warner Bros. mig til en oversøsisk film location for det meste af 1952. Jeg bosatte mig i Los Angeles som fastboende fremmede i 1953. Nu amerikansk statsborger, gift med Richard Negus, som også er født i London. Min interesse i katteverden begyndte i 1961-62, med Siameser og Burmesere. Mens jeg udstillede Burmesere i 1964 så jeg min første Korat kat, fremvist af Mr. og Mrs. Ray F. Gardner i Northridge, Californien.

Jeg har været sekretær i "The Korat Cat Fanciers Association", en uafhængig race forening, siden dens begyndelse i marts 1965. I oktober 1968 tog jeg til Thailand på en Korat "udflugt" - for at finde og bringe tilbage friske blodlnier.