Wat kan ik hier aan doen? Picture

English German French Italian Dutch

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

U kunt helpen - lees verder...

Sinds ik deze informatie op het web heb gezet, heb ik diverse aanvragen voor inlichtingen gekregen van fokkers bij wie kittens dit probleem kregen. Ik ben bang dat ik niet de perfecte antwoorden heb, maar ik kan wel doorgeven wat voor informatie ik heb ontvangen met betrekking tot oplossingen en mogelijke oorzaken. Het is triest om iets dergelijks mee te maken; we willen allemaal graag gezonde babies en als dat niet zo is, kan het je erg aan het hart gaan. Voor de meeste van ons is het moeilijkste aspect van een ziek kitten hebben, dat we er alleen naar kunnen kijken en niet kunnen helpen. Sommige dierenartsen denken dat het probleem veroorzaakt wordt door een vitaminegebrek en het meest gebruikte supplement voor kittens, is Abidec. Dit is een vloeibaar vitaminesupplement voor babies en kleuters wat gewoon in een apotheek te krijgen is. (Helaas smaakt het afschuwelijk.) Bij twijfel: raadpleeg uw dierenarts. De betreffende kittens zijn altijd jong en klein; de behandeling zal dus altijd moeilijk zijn. U heeft slechts 1 druppel Abidec per kitten nodig. Gebruik dus nooit zoveel, dat ze er in kunnen stikken. Bij een zeer licht aangedaan kitten, heb ik Nutri-drops gebruikt en dat leek te helpen. Nutri-drops is hoofdzakelijk glucose, vitamine A en een cocktail van andere vitamines. (Verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en elders misschien onder een andere naam.) Het zal het kitten meer energie om goed te kunnen zuigen. Dit kan goed helpen als uw kitten vecht tegen het innemen van het met de hand toedienen van een melksupplement.

Picture

Eten!!

Wat ook van alle kanten wordt aangeraden, is om aangedane kittens ook met een hoge kwaliteit melksupplement bij te voeren, ook als het drinken bij de moeder goed gaat. Een fokker bemerkte dat KPB-kittens veel meer energie leken te gebruiken om bij te blijven dan gewone kittens. Dit is ook bevestigd door Kit Sturgess; het lijkt dus aannemelijk dat de kittens het met melksupplement beter doen.

Cimicat lijkt niet erg te helpen, daar het niet erg voedzaam is. Ik zou KMR aanbevelen, een geweldig romige melkvervanger. Het heeft het leven gered van ontelbare kittens (al of niet met KPBS) die het niet goed deden op Cimicat. In het Verenigd Koninkrijk is de distributeur KRUUSE UK Ltd, tel 01977 681523. Ze zijn altijd zeer behulpzaam en zullen het poeder op de dag van bestelling naar u toesturen. Ik ben alleen bang dat het niet goedkoop is! Uw dierenarts zou het ook voor u moeten kunnen krijgen. Bij CANINE CHEMISTS is het ook te krijgen. Tel: 0870 225 4777. In de USA is KMR verkrijgbaar bij PetSmart-winkels. De distributeur daar is PetAg Inc., 255 Keyes Avenue, Hampshire, IL., 60140; 1-800-323-0877.

Een ander alternatief is gecondenseerde melk (koffiemelk) aangelengd met water (1 deel koffiemelk en 3 delen water), verrijkt met een geslagen, rauw ei (zo lang u er zeker van bent dat het ei vrij van Salmonella is). In het Verenigd Koninkrijk is de merknaam Carnation. Dit is ZEER voedzaam alternatief voor als u geen KMR kunt krijgen. Ik zou vaak bijvoeren om er zeker van te zijn dat het kitten niets te kort komt, daar we nog steeds niet precies weten of slechte voeding van een slecht functionerende tepel een factor van het onstaan van KPB kan zijn. De activiteit van het aanvankelijke "gevecht" tegen uw bijvoeding en van zuigen aan een flesje, zal de ontwikkeling van de longen ten goede komen, maar zal het kitten ook vermoeien. U zult misschien moeten stoppen met het bijvoeren van het kitten, als blijkt dat het door het bijvoeren juist uitgeput raakt.

Verder...
Naar de indexpagina van dit artikel