Wat is KPB? Picture

English German French Italian Dutch

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

Hoewel de diergeneeskundige term 'Pectus Excavatum' soms wordt gebruikt voor KPB, is deze onjuist. Pectus excavatum verwijst naar het sternum (borstbeen) waarvan het uiteinde in de richting van de ruggengraat groeit. Enkele KPB's vertonen ook pectus excavatum, maar velen ook niet. Een platte borst is niet hetzelfde als een naar binnen groeiend borstbeen! Ik ben een van de fokkers die deze pagina heeft gelezen zeer dankbaar voor het sturen van deze röntgenfoto van een kitten met pectus excavatum:


Bij een KPB is de onderzijde van de ribbenkast afgeplat en soms ingedeukt. Ik denk dat het grootste gedeelte van KPB's niet worden opgemerkt: als het een lichte vorm betreft, vertoont het kitten geen tekenen van ongemak en kan het net zo goed groeien als een normaal kitten. Mettertijd herstelt de borstkas zich. Bij een lichte vorm van KPBS hoeft niet te worden ingegrepen. Wel is het aan te bevelen om het kitten van aanvullende vitaminen en melk te voorzien, zeker als het uit een groot nest komt, om verdere verslechtering van het probleem te voorkomen.

In de zwaardere gevallen zal het kitten beginnen met het happen naar adem. Zonder hulp zal het doodgaan. Soms zal de afvlakking van de borstkas geen ademproblemen geven en kan het kitten overleven. Als de borstkas echter naar binnen getrokken is, bestaat er gevaar van longbeschadiging. Zulke kittens kunnen het aanvankelijk goed doen, maar gaan toch dood. Autopsie rapporten tonen dan abnormaal longweefsel aan. De twee schetsen hieronder zijn gemaakt in een diergeneeskundige studie waarvoor de Burmese Cat Club opdracht heeft gegeven (details verderop).Bij een kitten met een platte borstkas kunnen de spieren tussen de ribben (tussenribspieren) en de spieren van het middenrif niet goed samentrekken en ontspannen. De inhoud van de borstkas wordt hierdoor kleiner en de longen kunnen niet goed vol- en leeggeblazen worden. Hierdoor kan niet voldoende zuurstof voor de spieren geleverd worden en het kitten probeert meer zuurstof binnen te krijgen door sneller te ademen; het lijkt te hijgen.

Verder...
Naar de indexpagina van dit artikel