Hoe kan ik dit probleem voorkomen? Picture

English German French Italian Dutch

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

Eerlijkheid staat voorop. Het is niet iets wat u veroorzaakt hebt en het betekent op geen enkele wijze dat u een slechte fokker bent. Het is dus niet iets om u voor te schamen. Alleen door er openlijk over te spreken kunnen we meer leren en kunnen de lijnen waar het regelmatig in voorkomt worden uitgesloten van vermenging met lijnen waar het niet in voorkomt. Helaas ken ik diverse fokkers die hun fokkaters die regelmatig nakomelingen met dit probleem voortbrengen, blijven inzetten. Ook die kittens blijven het dan weer doorgeven. Omdat een kat mooi is en/of een showwinnaar is, zegt dit niet dat hij of zij goede genen doorgeeft.

Helaas weten we anderszijds niet genoeg om het probleem geheel te vermijden of met succes geheel te genezen (tenzij de nieuwe ideeŽn die ik heb beschreven succesvol zijn): zwaar aangedane kittens die moeite met ademen krijgen, zullen meestal niet genezen en sterven. Mildere gevallen kunnen vaak zonder hulp herstellen. Soms blijven ze enigszins plat en soms groeit de borstkas terug in de normale vorm. Hoe dan ook, moet er met dit kitten niet gefokt worden. Ook is het niet aan te raden met nestgenoten te fokken, daar de oorzaak genetisch kan zijn. Een herhaling van een combinatie die PBK heeft voortgebracht zou ik niet adviseren, omdat de combinatie van de 2 lijnen de oorzaak kan zijn. Misschien is de keuze van een andere kater veiliger.

Algemene zaken die vermeden kunnen worden om te trachten PBK te voorkomen:

  1. Het gebruik van ALLE antibiotica of medicijnen tijdens de zwangerschap of zoogperiode
  2. Directe inteelt van de mannelijk en vrouwelijke lijnen (lijnteelt)
  3. Een moederpoes die geen goede melkvoorraad heeft (als het niet te vermijden is, bijvoeren)
  4. Het gebruik van lijnen die eerder PBK hebben opgeleverd. Pas op, niet alle fokkers zijn daar eerlijk over
  5. Slechte voeding gedurende de zwangerschap en zoogperiode: vers voedsel van goede kwaliteit moet te allen tijde vrij beschikbaar zijn voor de moederpoes. Rauw vlees, zoals konijn is een ideale voedingsbron.

Mocht u dit artikel lezen omdat u momenteel PBK-kittens hebt, dan wens ik u veel sterkte en ik hoop dat ze het redden. Het is zeer pijnlijk om kittens te zien sterven en eenieder die PBK heeft meegemaakt zal u willen helpen met het omgaan hiermee. Bijna elke fokker die al een poos fokt, zal PBK hebben meegemaakt. Als dat niet zo is, mag u zich gelukkig prijzen.

Verder...
Naar de indexpagina van dit artikel