Levensreddende oplossingen Picture

English German French Italian Dutch

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

Bij honden bestaat een probleem dat vergelijkbaar is met KPB en fokkers noemen het soms 'Swimmer Puppy'. Het lijkt bijna hetzelfde te zijn als bij kittens (hoewel het niet persé hetzelfde is) en er is een zeer behulpzame website met adviezen die hoop biedt aan kattenfokkers met PKB-kittens. Het schijnt belangrijk te zijn om de kittens op hun zij te laten liggen in plaats van op hun borst. Kijk svp naar deze link en laat het mij ALSTUBLIEFT weten als het goed uitwerkt bij uw kittens- het zou veel kittens het leven kunnen redden.

Volgens hondenmensen is de normale slaappositie voor puppy's op hun zij, maar degenen die KPB ontwikkelen komen op hun borst te liggen. Dit verergert de platte borst en houdt de pup in een onnatuurlijke positie, wat op zijn beurt weer slecht kan zijn voor de longontwikkeling. Puppies worden gedwongen om op hun zij de liggen. De fokkers doen dit op diverse manieren: door veel bij de puppies te verblijven en ze voortdurend op hun zij te draaien als ze eten en rusten en door ze daarnaast ook in sok te stoppen die aan de onderkant van hun buik een ronde opvulling van wattenbolletjes heeft. Als de puppy zich ontspant, rolt het op zijn zij.

Swimmer Puppies

Als u niet op vergelijkbare wijze tijd aan uw kittens kunt besteden, geeft u ze dan alstublieft aan iemand die dat wel kan. Het zou vreselijk zijn om deze moedige wezentjes te verliezen, omdat u door andere verplichtingen ze niet van de nodige zorg kunt voorzien. Denk alstublieft na over toekomstige fokplannen als u geen tijd kunt vrijmaken om voor kittens te zorgen waarmee iets mis gaat. Fokken kost veel tijd en vraagt vaak offers. Als u een ziek kitten niet kunt ondersteunen, is fokken misschien niet voor u geschikt.

Ik kan u melden dat 4 fokkers eind 2004 en begin 2005 met succes de platte borstkas van kittens hebben behandeld door middel van "spalken" (sindsdien hebben andere fokkers het ook met succes geprobeerd). De eerste twee deden het met een lege rol toiletpapier, op maat geknipt. Deze werd strak om het lijfje geplaatst en strak op zijn plaats gebonden, zodat het op de zijkanten van de borstkas drukte daarmee het platte deel naar buiten duwend. De ronde onderzijde zorgde ervoor dat er geen druk direct op de borstkas kwam, ook niet als het op zijn borst lag. De slaappositie kon daardoor de platheid ook niet verergeren.

Een van de fokkers die dit probeerde zei dat het buisje er niet voor zorgde dat het kitten op zijn zij rolde. Hoewel dit helpt, is het feit dat de borst niet direct op de bodem rust een ontlasting voor de druk op het platte gedeelte. Het heeft dan de mogelijkheid om zich op natuurlijke wijze te verruimen, als het daartoe in staat is. Het is duidelijk dat het indrukken van de beide zijden van de borstkas, een kitten dat inademproblemen heeft, direct verlichting geeft. Ik denk dat dit een levensreddende oplossing voor de aandoening kan zijn. We weten nog steeds niet wat KPB veroorzaakt (er is zeker een genetische component, anders konden we het voorkomen ervan in sommige lijnen niet voorspellen). Als deze behandeling effectief blijkt te zijn, hebben we echter een groot gevecht gewonnen. Hondenfokkers gebruiken een sok voor hun puppies, maar omdat kittens zoveel kleiner en kwetsbaarder zijn, denk ik dat een toiletrol een veel betere oplossing is.

BELANGRIJK

Bij het spalken moet u op de volgende waarschuwingstekens letten:

Allereerst: als de borstkast naar binnen begint te steken, of als het sternum (borstbeen) al naar binnen steekt, kan druk op de beide zijkanten het borstbeen verder naar binnen drijven in plaats van naar buiten. Het kitten kan hierdoor sterven. Vergewis u er dus van voor u verdere actie onderneemt, dat u er ZEKER van bent dat het borstbeen naar buiten komt. Doe dit door de borstkas lichtjes met de vingers naar binnen te drukken. Als u twijfelt, doe de rol dan eerst lichtjes op zijn plaats en probeer het kitten op zijn zij te laten liggen. Dit zou voldoende moeten werken, als het doel is, het kitten niet op zijn borst te laten liggen. Het is altijd een goed idee om voor iets dergelijks uw dierenarts om advies te vragen. Hij of zij zou u moeten kunnen bevestigen of uw kitten een borstbeen heeft dat naar binnen of naar buiten wijst, mocht u er onzeker over zijn. Veel dierenartsen zijn sceptisch over informatie die van het internet afkomt. Wanneer dit bij u dierenarts het geval is, kunt u hem verwijzen naar het diergeneeskundige artikel op deze pagina's, of druk deze af en neem ze mee.

Ten tweede: wees voorzichtig en geduldig. Maak de spalk geleidelijk aan strakker, in verschillende stadia (in uren of dagen), anders kunt u het kitten beschadigen of de ribben met geforceerde kracht breken. Een Maine Coon fokker had een kitten dat moeite had met ademen, maar zodra hij gespalkt was, kon hij weer met gemak ademen. Zij is niet de enige fokker die dit met succes heeft toegepast. Hartelijk dank aan de moeder van dit knaapje voor deze goede foto's. Hij heeft de spalk slechts 1 week gedragen en doet het nu heel goed.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Een andere fokker stuurde mij enige foto's met wat naar zijn mening, een oplossing was. "De foto van het kitten een kartonnen rolletje, laat niet zien hoe het kitten daarmee op zijn zijde kan worden gehouden of hoe daarmee druk op zijn zijde in plaats van op zijn borst wordt gegeven. Ik heb iets anders gedaan. De richel zorgt dat het kitten op zijn zijde blijft slapen en hij kan er ook geen druk op zijn buikzijde geven". Hoewel sommige mensen succes hebben gehad met een kartonnen rolletje, kunnen we niet weten of het kitten hoe dan ook zou hebben overleefd. Het is dus goed om alles wat zou kunnen helpen in ogenschouw te nemen. Hoe jonger het kitten is, hoe meer kans dat de spalk goed resultaat zal hebben en hoe sneller het werkt. Pas echter wel op de spalk niet te vroeg weg te halen; de borst kan weer inzakken. Als het probleem binnen een paar dagen wordt onderkend, lijkt een week in een spalk voldoende te zijn om de ontwikkeling om te keren. Oudere kittens kunnen veel langer nodig hebben. U kunt de spalk er af halen om de toestand te controleren, maar als moeilijk is de spalk te verwijderen en weer in de juiste positie te brengen, is het eenvoudiger dat niet te doen.

Picture

Picture

Om meer te leren over KPB is terugkoppeling van andere fokkers zeer belangrijk. Andere ervaringen en ideeën kunnen onze ideeën en remedies aanscherpen. Ik ben Barbara, een Duitse Birmezen fokster zeer dankbaar. Zij las deze informatie en maakte een website met duidelijke, verhullende foto's van haar kitten en de verbetering middels een spalk. Om het kitten aan te moedigen om op zijn zijde te liggen, dachten zij en haar dierenarts ook dat de sluitingsrichel zich onder de borstkas moest bevinden, in plaats van op de rug; haar resultaten zijn bemoedigend. U kunt de website hier vinden: http://www.burmesen.com/chester2.htm. Helaas stierf Chester na een aanvankelijk sterke verbetering. Het was echter duidelijk dat de spalk hem verlichting bracht toen hij leefde.

Nog meer informatie van iemand die deze pagina las: "We hebben een kitten met platte borstkas. We maakten een afdruk van de informatie die u op het internet geeft en namen het mee naar onze dierenarts zodat zij de spalk kon bekijken. We maakten een spalk, maar we maakten hem anders. Die van ons gaat niet over de voorpoten heen. Gebruik voor deze spalk een zacht rond stuk plastic van ongeveer 2,5 cm breed en 7 tot 8 cm lang, afhankelijk van de grootte van uw kitten. (Ons plastic was afkomstig van een flesje Sunny-Delight.) Het plastic werd bedekt met kleefband zodat het plastic het kitten niet zou irriteren. Windt het geheel (van ongeveer 15 cm) om het plastic, daarbij genoeg ruimte overlatend voor het klittenband, dat twee maal rondgedraaid moet worden. Bindt het stevig, maar niet té strak om het borstje en onder de voorpootjes van het kitten. U moet de klittenband elke 2 á 3 dagen wisselen, omdat het zijn kleefkracht verliest. (Het plakt op zichzelf, niet op het kitten.) Ons babietje doet het goed."

Picture

Picture

Als spalken een levensvatbare en praktische oplossing blijkt te zijn, kan het veel levens redden, maar houdt in gedachte dat de aandoening soms veroorzaakt wordt door een slechte hart-of-longontwikkeling en niet andersom. Als de borstkas dus weer mooi rond is geworden hoeft het onderliggende probleem niet opgelost te zijn en kan het kitten nog steeds doodgaan. Deze handelswijze is wel veel hoopgevender dan de andere methodes die in het verleden werden gegeven en geeft het kitten dat ademproblemen heeft, direct verlichting. We weten dat interne beschadiging soms veroorzaakt is door KPB en niet andersom. Laat mij dus svp de uitkomst weten. De gevallen waarvan ik weet, betreffen één enkel KPB-kitten in een nestje. Het zou erg behulpzaam zijn om te horen over een geval waarbij alle kittens uit een nestje een platte borstkas hebben, omdat in zo'n geval het probleem vaak ernstiger is en de overlevingskans kleiner.

Dierenartsen in Nederland lijken meer ervaring met KPB te hebben dan die in het Verenigd Koninkrijk. Het is in hun opleiding opgenomen en ze hebben een meer pro-actieve houding met betrekking tot de behandeling ervan: zij bevelen fysiotherapie en massage van de borstkas aan; elke 3 uur, of vaker, de klok rond. Dit in combinatie met anabole steroïden (Bolbane) om de door de fysio aangezette verandering te bespoedigen. Als eerste uitgevoerd door een praktijk in Zeist. Helaas voor Engelssprekenden is hun site alleen in het Nederlands gepubliceerd. Omdat Nederlanders echter vaak goed Engels spreken, kan uw dierenarts ook contact zoeken met deze praktijk om meer informatie te vragen (de dierenarts is Nico Dijkshoorn) Een succesverhaal uit Nederland over dit gebruikte protocol kunt u hier vinden: www.felinefantasy.nl, kijk bij: > Smirnoff's verhaal.

Sommige dierenartsen bevelen ook aan om een kitten met platte borstkas te laten bewegen en meer te laten huilen. Door het weg te trekken van de moeder, moet het meer bewegen om te kunnen drinken en gaat het huilen. Het kitten moet natuurlijk niet geheel overstuur raken. Het hier achterliggende idee is dat het de spieren die bij de ademhaling betrokken zijn versterkt worden, om aldus de borstkas weer in de juiste vorm te brengen. Ik heb geen idee of dit werkt, maar ik vermoed dat het niet behulpzaam is, omdat een kitten dat afvalt omdat het niet goed drinkt, daar al energie mee verliest in plaats van de energie aan herstel te kunnen gebruiken.

Ten slotte dit over spalken: sommige kittens raken erg overstuur van spalken. De onrust die dat teweegbrengt kan juist het verlichten van de symptomen tegenwerken. Een fokster meldde dat haar kitten amechtig naar adem snakte nadat het een keel had opgezet als protest tegen het spalken. Je moet aftasten hoe kitten reageert om zeker te zijn van de juiste hoeveelheid druk wordt toegediend. Meet ook af dat het dragen van een spalk het kitten niet zoveel onrust geeft dat teveel energie spendeert aan vechten of schreeuwen en dat het stopt met drinken om het zich beklemd voelt. Als u het kitten daardoor niet kunt spalken, pas dan massage toe en oefen dan met ZACHTE hand druk uit op de borstkas om het in de normale vorm te krijgen. Doe dit zo vaak als mogelijk. Doe het NIET als het kitten drinkt. Het kan drinken dan associëren met een naar gevoel.

Verder...
Naar de indexpagina van dit artikel