Hoe constateer ik KPB bij mijn kitten? Picture

English German French Italian Dutch

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

Door nauwkeurige observatie kan het moment waarop de borstkas platter wordt, worden waargenomen. Dit gebeurt 2-10 dagen na de geboorte. Door het met de vingers bevoelen van de borstwanden, kunt u het platter worden vaak voelen, voordat u het kunt zien. U vindt dan een richel over de lengte van de zijden van de borstkas.

Picture

Een verse banaan.

Het is niet makkelijk in woorden uit te drukken hoe een platte borstkas aanvoelt. Echter, als u een verse banaan vasthoudt (!), kunt u zich daar een beeld van vormen. Hierboven kunt u zien hoe ik een banaan middendoor heb gesneden; de vorm is dan duidelijk zichtbaar. Houdt de banaan vast met de platste kant naar beneden, zoals hierboven te zien is. Als u uw hand naar uw gezicht draait, kunt u zien dat de schil onder aan twee duidelijke richeltjes heeft en dat de onderkant ook duidelijk platter is dan de zij-en-bovenkanten. Dit is een vrij nauwkeurige illustratie van een lichte vorm van platte borstkas, incluis de afmetingen, zij het zonder vacht.

Houdt moed! Bij sommige kittens ontwikkelt dit stadium zich niet tot een Platte Borstkas.

Meestal is de Platte Borstkas alleen maar plat, maar als de middenrifspieren aangedaan zijn, wordt het borstbeen in een abnormale positie getrokken; het borstbeen wordt dan de borstkas ingetrokken, wat vervolgens een vervorming van het hart tot gevolg heeft en de longen weerhoudt van een normale ontwikkeling. Dit naar binnen trekken maakt dat KPB soms Pectus Excavatum wordt genoemd. Meestal groeit het borstbeen echter niet binnen, maar wordt naar binnen getrokken samen met de borstkas. Als dit gebeurt, volgt meestal geen herstel.

Er bestaat nog een ander probleem (niet verwant aan KPB) waarbij het borstbeen naar buiten steekt. Hoewel dit geen problemen voor de gezondheid geeft, wordt het wel als een geneeskundige fout beschouwd.

Picture

Kitten met Platte Borstkas

Dit kitten (rechts) afgebeeld heeft een ingevallen borstkastje. U kunt duidelijk zien dat er een deukje is, in plaats van een ronding naar buiten.

Dit kitten was het enige met KPB in een overigens gezond nest. Het viel af en deed het duidelijk slecht totdat hij aanvullende voeding van KMR kreeg. Hij is nu gezond en blij, hoewel zijn borstbeen niet hersteld is. Hij is kleiner gebleven dan zijn nestgenoten.

(Bij deze veel dank aan zijn eigenaar voor het sturen van de foto en de regelmatige verslagen over zijn gezondheidsvoortgang.)

[Als u foto's hebt waarop KPB te zien is, stuur ze me aub! E-mail mij! Ik wil ze hier graag afbeelden, zodat anderen ze ook kunnen zien.]

Soms komen in een nest verschillende gradaties van KPB voor. Bij veel kittens met een lichte vorm, wordt het probleem niet opgemerkt; ze herstellen op eigen kracht. Er zijn diverse oorzaken geponeerd, die KPB kunnen veroorzaken. Zo heeft de Burmese Cat Club onderzoek naar Taurine-tekort gesteund. Hoewel er slechts een kleine studiegroep voor bestond, werd het onderzoek als niet-relevant afgesloten. Ik heb het artikel ingescand, en de afbeeldingen uit het artikel kunt hier downloaden (klik hiervoor op de documentnamen op de lijst). Mijn verontschuldigingen als dit enig auteursrecht ondermijnt, maar het artikel is enige jaren geleden gedrukt en het is momenteel moeilijk om er de hand op te leggen. Ik vind dat het verstrekken van levensreddende informatie zwaarder mag wegen dan auteursrechtoverwegingen. Andere theorieŽn brachten een kaliumtekort naar voren. Behandeling met kalium-aanvullende middelen, zoals aangereikt door de Bristol Veterinary College, hebben geen duidelijke verbeteringen gegeven; bloedmonsters gaven ook geen tekort aan. Er heeft geen serieuze lange termijn studie naar dit probleem plaatsgevonden. Ik heb derhalve informatie verzameld voor het geval dat wel gaat gebeuren, zodat er voldoende worpen bestudeerd kunnen worden.

Picture

Rex kitten met KPB -let ook op de holte in de rug net voorbij de schouders.


Picture

Egyptische Mau met KPB - let op de uitgespreide ellebogen die buiten de borstkas steken.


Verder...
Naar de indexpagina van dit artikel