Kan ik een kitten met KPBS kopen? Picture

English German French Italian Dutch

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

Er zijn geen garanties als u een kitten koopt, dat het een lang en gezond leven voor zich heeft. Natuurlijk hoopt elke fokker dat zijn kitten een lang leven zal hebben en geen onverwachte ziekten zal krijgen, maar er blijven altijd risico's. Een kitten met PBK dat 12 of13 weken leeft en overigens niet zwakker of minder gezond lijkt dan zijn nestgenoten, hoeft geen kortere levensverwachting te hebben, maar het is niet slim om aan te nemen dat er geen verdere risico's zijn met een dergelijke afwijking. Veel PKBS-kittens groeien over het probleem heen en ik ken niet veel verhalen van kittens die de "verkoop-leeftijd" bereiken om daarna niet een normaal leven te leiden; zo lang ze maar geen duidelijk aanwezige gebreken hebben. Als een fokker u verteld dat het kitten PBKS heeft, kunt u dat als een goed teken beschouwen. Hij/zij probeert u niet een oor aan te naaien en u zult geen kat in de zak kopen. Koop een PBK -kitten (in herstelde of in aangedane staat) alleen NOOIT als fokdier. Dan vraagt u om problemen. Ook is het niet wijs om een fokdier te kopen uit een nest waar PBK in voorkomt. Fokken op zich is al moeilijk genoeg vanwege zaken die we niet weten. Ga daarom niet een onnodig risico aan met betrekking tot iets wat we wel weten.

Enige aanwijzingen:

Als het kitten -

  • niet beduidend kleiner is dan zijn nestgenoten
  • net zo actief speelt als de andere kittens
  • geen ander probleem heeft naast de platte borstkas, zoals een hartruisje of kyphose(draa´ng van de ruggegraat
- dan heeft het alle kans op een normaal leven.

Als het kitten -

  • signifikant kleiner is dan zijn nestgenootjes
  • niet zo actief speelt als de andere kittens
  • een andere aandoening heeft naast de platte borstkas
- dan bestaat de kans dat het geen lang leven zal leven, en het zou kunnen leiden tot hoge dierenarts rekeningen en vroegtijdig hartezeer. Het is daarentegen geen reden om het kitten NIET te nemen. Elk jong dier heeft recht op een liefdevol tehuis: bij de fokker bestaat die mogelijkheid misschien niet. (Omdat ze meerdere katten hebben.) Hoewel het misschien niet een erg lang leven kan krijgen, kunt u het wel een gelukkig, korter leven bieden.

Het probleem waar u tegenaan kunt lopen, is het castreren. Hoewel het hart goed kan klinken, kan het beschadigd zijn en een verdoving kan een risico zijn. Spreek erover met uw dierenarts, als u twijfels hebt en laat hem/haar de informatie van deze website zien. Alle mogelijke voorzorg moet getroffen worden met betrekking tot de ingreep. Er kan risicoverlagend Propofol/Rapinovet als verdovingsstof worden gekozen; volledige verdoving door intuberen in plaats van een injectieverdoving; pre-operatieve anti-histamine om te beschermen tegen een reactie op vaccinering; een operatiekracht kan het hart gedurende de operatie met een stethoscoop in de gaten houden (hart-bewakingsapparaat registreert niet de verandering van het hartgeluid, alleen een onregelmatige puls of het stoppen ervan). Dit alles kan duurder zijn, tenzij uw dierenarts (zoals de mijne) al deze zaken standaard uitvoert. Wees hier dus van bewust voor u het kitten koopt. Als de kat de castratie goed doormaakt (zoals de meesten) dan hoeft u niet meer ongewone uitgaven te verwachten dan voor elke andere kat.

Een "platte" is bijzonder: het zal extra liefde en aandacht hebben gehad van de fokker en zal daarom een knuffelig huisdier zijn. De fokker zal misschien meer gehecht zijn aan het kitten en een speciaal nieuw thuis voor hem zoeken. Als u zo een speciaal kitten een thuis wilt geven, maakt u dat ook speciaal.

Verder...
Naar de indexpagina van dit artikel