Å oppfostre et kull
kanskje gøy, aldri enkelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Utlån eller lån av hannkatt.

Bruk av hannkatt har to sider:

 1. Hvis man har en hannkatt kan man låne den ut til andre oppdrettere, eller
 2. Hvis man ikke har en hannkatt, er man nødt til å låne hos en annen oppdretter.

Å låne en hannkatt er ikke lett. Mange oppdrettere vil ikke at deres hannkatt skal få for mange avkom og er veldig selektive når det gjelder å låne den ut. I tillegg kan hannkatteieren ha ønske om at den besøkende hunnkatten blir testet for en rekke sykdommer. Ikke alle hunnkatteiere ønsker å samarbeide på dette punktet. Dessuten ønsker mange hannkatteiere å benytte en hannkatt fra et annet oppdrett, og dermed lager avtaler med andre hannkatteiere om å byttelåne hannkatt. Om du ikke har hannkatt selv, har du dermed ikke mulighet til å inngå en slik avtale. Hannkatteiere får mange forespørsler på sin hannkatt og de kan være veldig selektive når de bestemmer hvem hunnkatt som får komme på besøk. De som er nye i miljøet kan oppleve dette som en stengt krets og ofte er det også slik. Dette er fordi mye bygger på tillitt: hunnkatteieren vil kunne etterlate sin katt i et miljø hvor man vet at hun blir tatt godt vare på, og ikke kommer tilbake med stygge infeksjoner. Hannkatteieren vil ikke at dens katt skal smittes av noe, og vil også at kattungene blir tatt ordentlig vare på. Det er ofte slik at "klør du min rygg, klør jeg din" ...

Om du finner en hannkatteier som gang på gang lar deg bruke hans/hennes katt, så er det ikke automatisk noen grunn til å juble. Det høres kanskje rart ut når du endelig har funnet personen som kan hjelpe deg å få ditt første kull, men om denne personen er så snar med å godta lånet, så lar han kanskje alle komme til parring. Så still deg spørsmålet: hvor interessante vil kattungene mine være for bredde i genbasen? Er det interessante utparringer med kattunger du kan fortsette å bygge videre på mot ditt avlsmål, eller er det tretten-i-dusinet-katter som du kan finne overalt? Dessuten, om hannkatteieren ikke forventer seg at du tester katten din for sykdommer og defekter, har han da testet sin katt? Er du sikker på at du vil ha kattunger etter den hannkatten? Avlskatter (både hanner og hunner) skal testes for iallefall leukemi (FeLV) og aids (FIV) og kattene skal selvfølgelig ha gyldige vaksinasjoner.

Å kjøpe en avlshann er heller ikke alltid så lett. Mange oppdrettere selger ikke kattunger av hannkjønn til andre oppdrettere. Det finnes flere grunner til dette:

 • En avlshann kan få stor betydning for populasjonen (en hannkatt kan ha mange flere avkom i løpet av ett år enn en hunnkatt). Som oppdretter kan du bare håpe og tro at den nye eieren av hannkatten håndterer dette ansvaret på riktig måte.
 • Bortsett fra dette så er det ikke lett å holde en hannkatt fertil, og ikke alle bryr seg om de reglene som er fastsatt når det gjelder boforhold. En del katter bor som resultat av dette i svært ugunstige forhold: i kjelleren, på loftet, lengst bak i hagen i et lite skjul... dette er også noe oppdrettere ikke vil skal skje med sine kjære kattunger.

Om du lykkes i å finne en oppdretter som vil selge deg en avlshanne, så tenk nøye etter hva du gjør, og still deg selv disse spørsmålene:

 • Er denne hannen en bra kombinasjon med mine avlshunner?
 • Hvilke restriksjoner finnes det når det gjelder denne kattungen? Så og si ingen oppdrettere selger en hannkatt til avl uten restriksjoner. Eksempel på restriksjoner er:
  a) Et maksimalt antall parringer med andre enn dine egne hunnkatter, eller ingen andre parringer i det hele tatt.
  b) Et maksimalt antall år katten får være fertil (etter dette må han kastreres og få være en del av familien, uten å være henvist til et rom for seg selv)
  c) Ingen kattunge får selges til en annen oppdretter, eller bare hunner og ingen hanner
  Alle former for restriksjoner finnes. Finn ut hvilke restriksjoner du kan og ikke kan akseptere.
 • Er det lurt å kjøpe en avlshanne om du ikke får bruke ham til andre parringer enn dine egne, og du selv bare har en eller to hunnkatter?
 • Selv om avlshannen er veldig vakker og passer bra til dine hunnkatter og andre hunnkatter i nærområdet, hvilken påvirkning kommer han til å ha på genpoolen om han bare får parre med dine to hunner?
 • De fleste oppdrettere vil ikke gjenta samme parring mange ganger (det blir mer som en forøkning enn å nøye planlegge hver kombinasjon!) og etter to parringer kan din avlshanne være "ferdig". Er det ikke bedre da å lete etter en parring med en avlshanne enn å kjøpe en hannkatt? Dessuten så er det kanskje mye billigere å betale for to parringer enn å kjøpe en hannkatt (den totale kostnaden for å ha egen hannkatt inkluderer: kjøpssummen, om du importerer en kattunge så tilkommer fraktkostnader og kanskje moms, alt katten trenger i minst ett år, helseundersøkelser og tester...) I tillegg er det ikke alle hanner som trives med så få parringer.

Neste...