Een nestje fokken
misschien wel leuk, maar nooit simpel
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

Dekdiensten geven en/of krijgen

Dekdienst, oftewel een buitendekking, werkt twee kanten op:

 1. je kunt als je een kater hebt aan anderen dekdienst verlenen, of
 2. je kunt als je geen kater hebt dekdienst krijgen van iemand anders.

Het verkrijgen van een buitendekking is niet eenvoudig. Menig fokker wil zijn kater niet te veel nakomelingen laten krijgen en is dus kieskeurig in het verlenen van een dekdienst. Ook willen kater eigenaren graag dat de poezen die voor een dekking langs komen op van alles getest zijn. Niet iedere poezen eigenaar wil hieraan meewerken. Bovendien geldt voor veel kater eigenaren dat ze zelf ook wel eens een buitendekking willen hebben, en dat ze met andere kater eigenaren afspreken om elkaar te helpen. Als jij niet over een kater beschikt waar de kater eigenaar een dekking van zou willen hebben, is zo'n ruil dus al uitgesloten. Kater eigenaren krijgen heel veel aanvragen voor hun dekkater, en zij kunnen dus heel kieskeurig zijn over wie ze wel of niet langs willen laten komen. Op buitenstaanders komt dit in veel gevallen over als 'vriendjes politiek', wat inderdaad vaak het geval is. Je moet elkaar namelijk enigszins kunnen vertrouwen: de poezen eigenaar wil zijn poes graag achterlaten in een omgeving waar hij weet dat ze goed verzorgd wordt en dat ze niet met enge ziektes naar huis komt. De kater eigenaar wil dat zijn kater geen rare dingen oploopt van de logé en dat met het nageslacht van de kater verantwoord wordt omgegaan. Maar ook is het vaak 'de ene hand wast de andere'....

Tref je een dekkater eigenaar die jou wél direct een dekking aanbiedt, spring dan niet meteen een gat in de lucht van blijdschap. Dat klinkt misschien raar, want je hebt nu eindelijk die persoon gevonden die jou gaat helpen om je eerste nestje op de wereld te zetten. Hou echter wel in gedachte dat als de dekkater eigenaar zonder meer toestemming geeft aan jou, hij/zij dat waarschijnlijk bij iedereen doet. Vraag je zelf dan eens af hoe interessant jouw kittens zijn voor de diversiteit van de genenpool? Zijn het leuke kittens met een interessante stamboom waar je jouw fokprogramma verder op kunt bouwen, of zijn het dertien-in-een-dozijn kittens waar het halve land al mee rondloopt? Bovendien, als de dekkater eigenaar van jou niet verwacht dat de poes getest is op allerlei ziektes, afwijkingen etc, is de kater daar dan wel op getest? Weet je zeker dat je zo'n kater als vader van je kittens wilt hebben? Dekkaters (en ook fokpoezen!) dienen minimaal getest te zijn op leukemie (FeLV) en aids (FIV), daarnaast moeten de dieren in het bezit zijn van geldige vaccinaties.

Een dekkater kopen is ook niet altijd eenvoudig. Er zijn fokkers die liever niet zien dat hun katertjes de fok ingaan. Hiervoor zijn verschillende redenen mogelijk:

 • De kater zou een grote invloed kunnen hebben op de populatie (een kater kan per slot van rekening per jaar veel meer kittens krijgen dan een poes). Je moet als fokker altijd maar afwachten of de nieuwe eigenaar van jouw katertje op een correcte manier met die verantwoordelijkheid omgaat.
 • De huisvesting van een open kater kan ook problemen opleveren, en niet iedereen houdt zich aan de regels die de verschillende verenigingen hanteren. Dit heeft soms tot gevolg dat de kater op de meest onmogelijke plekken gehouden wordt: in de kelder, op zolder, achter in de tuin in een klein schuurtje... ook dit is iets wat menig fokker zijn lieveling wil besparen.

Lukt het je toch om een fokker zo ver te krijgen dat hij aan jou een katertje wil verkopen, denk dan goed na over het volgende:

 • Is deze kater een goede combinatie voor de poezen die jij in huis hebt?
 • Wat zijn de restricties die bij de kater zijn inbegrepen? Haast geen één fokker verkoopt een katertje in de fok zonder beperkingen. Veelgebruikte beperkingen zijn oa:
  a) Een maximaal aantal buitendekkingen, of helemaal geen buitendekkingen.
  b) Een maximale leeftijd die de kater open mag blijven (waarna hij gecastreerd moet worden en als huisdier gewoon in het gezin opgenomen kan worden zonder in zijn katerverblijf te moeten blijven wonen).
  c) Er mogen geen kittens in de fok verkocht worden, of alleen poesjes en geen katertjes.
  Er zijn allerlei constructies te bedenken. Wees echter altijd heel kritisch over welke voorwaarden je wel, en welke je niet wilt accepteren.
 • Heeft het zin om een kater te kopen waarmee je geen buitendekkingen mag geven als je zelf bijvoorbeeld maar 1 of 2 poezen hebt lopen?
 • Zelfs als de kater heel mooi is en een goede outcross is voor alle katten in jouw cattery en in jouw omgeving, wat voor invloed zal hij dan hebben op de genenpoel met alleen maar jouw 2 poezen die tot zijn beschikking staan?
 • De meeste fokkers willen dezelfde verparing niet eindeloos herhalen (dat lijkt per slot van rekening meer op vermeerderen dan op doelbewuste combinaties maken!) wat kan betekenen dat je kater na 2 dekkingen al 'klaar' zou zijn. Kun je dan niet beter twee buitendekkingen zoeken ipv zelf een kater aan te schaffen? Bovendien ben je in de bovenstaande situatie met het halen van twee buitendekkingen veel goedkoper uit dan dat je zelf een kater koopt. (De kosten voor het houden van een eigen kater zijn onder ander: het aankoopbedrag van de kater, bij import vanuit het buitenland komt daar nog de kosten van het vervoer en eventueel import belasting bij, dan de verzorging van het dier voor minimaal 1 jaar, gezondheidstesten die je wilt laten doen....) Plus dat sommige katers gewoon niet gelukkig zijn als ze maar zo weinig mogen dekken.

Volgende...