At opdrætte et kuld
måske sjovt, aldrig simpelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

At udlåne eller låne hankat

Brug af hankat har to sider:

 1. Hvis man har en hankat, kan man udlåne den til andre opdrættere, eller
 2. hvis man ikke har en hankat, er man nødt til at låne hos en anden opdrætter.

At låne en hankat er ikke let. Mange opdrættere vil ikke have, at deres han får for mange killinger og er meget kræsne med at udlåne den. Dertil kommer, at hankatte ejeren ønsker, at den besøgende hunkat bliver testet for mange ting. Ikke alle ejere af en hunkat ønsker at samarbejde, hvad angår dette. Desuden ønsker mange hankatte ejere at få en parring udefra på et tidspunkt, derfor laver de aftaler med andre hankatte ejere. Hvis man ikke selv har en egnet han, er en sådan bytning ikke mulig. Hankatte ejere kan få mange efterspørgsler på deres katte, og de kan være meget selektive med hensyn til den besøgende hunkat. Udenforstående erfarer ofte dette som en lukke klike, hvilket ofte også er tilfældet. Det er fordi, der er meget tillid involveret: hunkattens ejer ønsker at aflevere hende i et miljø, hvor hun vil blive behandlet godt, og hvorfra hun ikke vender hjem med modbydelige infektioner, og hankatte ejeren ønsker ikke sin kat inficeret med et eller andet underligt, og han ønsker, at killingerne bliver ansvarligt behandlet. Og ofte er det jo et tilfælde af "den ene hånd vasker den anden".

Hvis man så finder en hankatteejer, som med det samme går med til at lade sin kat parre din kat, så hop endelig ikke til skyerne af glæde med det samme. Det lyder måske underligt, for du har endelig fundet den person som vil hjælpe dig til at få dit første kuld. Men hvis vedkommende med det samme accepterer dig, vil han sandsynligvis tilbyde en parring til hvem som helst. Så spørg dig selv hvor interessante dine killinger bliver for så vidt angår forskelligheden i gen puljen? Interessante udparrede killinger, hvormed du kan bygge videre for at opnå dine opdrætsmål, eller 117 killinger, som du ser i ethvert katteri? Desuden hvad nu hvis hankatte ejeren ikke forventer, at din hunkat er testet for sygdomme og defekter, tester han så sin kat? Er du sikker på, du ønsker killinger fra den han? Avlskatte (både han og hunkatte!) bør som minimum være testet for leukæmi (FeLV) og katteaids (FIV), og selvfølgelig bør kattene være up to date med deres vaccinationer.

At købe en hankat er dog heller ikke altid let. Mange opdrættere foretrækker ikke at sælge deres hankillinger til andre opdrættere. Der er adskillige grunde hertil:

 • En han kan have stor indflydelse på populationen (en hankat kan lave mange flere killinger på et år end en hunkat). Som opdrætter er man nødt til at vente og se, hvorvidt den nye ejer af en hankat håndterer dette ansvar korrekt.
 • Derudover er det ikke let at have en fertil hankat, og ikke alle følger de regler, de forskellige organisationer har vedrørende boligforhold. Resultatet er, at hankatte sommetider bliver holdt på uegnet plads: i kælderen, på loftet, i baghaven i et lille skur... dette er også noget, mange opdrættere ikke ønsker skal sket som kattens skæbne.

Hvis du får en opdrætter til at sælge dig en hankat, så tænk dig grundigt om og tag følgende spørgsmål under overvejelse:

 • Er pågældende hankat en god kombination til dine hunner?
 • Hvilke restriktioner er der vedhæftet denne killing? Næppe mange opdrættere sælger en hankat til avl uden restriktioner. Eksempler på almindelige restriktioner:
  a) Et maksimalt antal parringer ud af huset eller slet ingen parringer ud af huset
  b) Et maksimalt tidsrum hvor han må være fertil (derefter skal han kastreres og være en del af familien uden at være afgrænset til hankatte værelse)
  c) Ingen killinger må sælges til andre opdrættere, eller kun hunkillinger og ingen hankillinger
  Alle mulige konstruktioner er mulige. Vær meget kritisk vedrørende hvilke restriktioner du er villig til at acceptere, og hvilke du ikke vil.
 • Giver det mening at købe en han, hvis du ikke er tilladt at lave parringer ud af huset, og hvis du kun har 1 eller 2 hunkatte selv?
 • Selv om hankatten er meget smuk og en god udparring til dine hunner og andre hunkatte i området, hvilken indflydelse vil han få på gen puljen med kun dine to hunkatte som mager?
 • De fleste opdrættere ønsker ikke at gentage den samme parring igen og igen (det er mere masseproduktion end at lave omhyggelige udvalgte kombinationer!), og så vil din hankat være "færdig" efter 2 parringer. Ville det ikke være bedre at kigge efter to parringer ude i stedet for at købe en hankat (den samlede sum for din egen han er blandt andet: prisen, hvis du importerer en killing så også prisen for transport og måske import afgifter, udgifter til hold af katten i mindst et år, sundhedstjek og andre tests…). Dertil kommer at nogle hankatte ikke er tilfreds med så få parringer.

Næste...