Een nestje fokken
misschien wel leuk, maar nooit simpel
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

Huisvesting

De meeste mensen die besluiten om katten te gaan fokken doen dit omdat ze al een tijdje één of meerdere katten als huisdier(en) hebben en ze er zo gecharmeerd van zijn dat ze met katten willen gaan fokken. Als je van dit standpunt uitgaat, zou je denken dat bij fokkers de katten een onderdeel uitmaken van het dagelijks huiselijk verkeer, aangezien op die manier de hobby is ontstaan. Dit is echter niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld in het geval van open katers, die kun je niet altijd in je huis laten loslopen. De kans op een ongeplande dekking en het mogelijke sproeien is dan erg groot. Dus zullen de meeste fokkers hun kater(s) in een katerverblijf huisvesten. Hieraan zijn vanuit veel kattenverenigingen regels verbonden, over hoe groot het katerverblijf minimaal moet zijn, of er ramen in moeten zitten, of er gezelschap moet zijn voor de kater etc. Vraag bij jouw eigen vereniging na wat de regels zijn. Een paar voorbeelden van deze regels van een Nederlandse vereniging zijn:

  • De ruimte van een kater moet minimaal 6m2 in oppervlakte en 2 meter hoog zijn.
  • De ruimte moet daglicht toelaten, bij voorkeur met mogelijkheden voor de kat om naar buiten te kijken en in de zon te zitten.
  • In de ruimte moet vers water en voer aanwezig zijn, net als attributen om verveling tegen te gaan, zoals een krab/klimpaal en speelgoed.
  • De kat mag niet te lang zonder gezelschap (menselijk of dierlijk) gehouden worden.
  • De ruimte dient minimaal 1 maal per week ontsmet te worden.

Dit is slechts een selectie van de regels, en dit zijn MINIMALE eisen. Voor andere dieren dan de open katers hoeven haast nooit aparte vertrekken gereserveerd te worden, zij kunnen wel gewoon in het gezin leven en deelnemen aan de dagelijkse routine zonder dat dit problemen veroorzaakt.

Volgende...