Å oppfostre et kull
kanskje gøy, aldri enkelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Etikk

Hvorfor ønsker du å starte oppdrett? Er ditt ønske basert på at du syns ett enkelt kull kunne være gøy, eller vil du gjerne seriøst involvere deg i din rase? Hvis du ønsker å ha ett enkelt kosekull, så behøver det nødvendigvis ikke å være rasekatter. Du kan istedet ta to huskatter og la de få et kull kattunger sammen, og så behøver du heller ikke sette deg inn i en hel masse. Alle kattunger er jo søte og bedårende, uansett om de er med stamtavle eller uten!

Hvis du gjerne vil involvere deg seriøst i en rase, så har du kanskje tenkt deg ut et avlsprogram allerede. Oppdrett er mer en bare å sette en pen hannkatt sammen med en pen hunkatt. Du bør planlegge et par generasjoner frem i tid. Avlsplaner kan alltid endres, siden katter har egen vilje. Dette er eksempler som kan spolere planene dine:

  • Hunkatten får ikke løpetid.
  • Hankatten markerer så mye at eieren hans har kastrert ham før din hunkatt er blitt parret.
  • Hunkatten blir ikke drektig, selv etter flere forsøk.
  • Hunkatten vil ikke la seg parre av hannkatten du har valgt.

Men hvis du har et mål med avlsprogrammet ditt, kan du fortsatt arbeide mot dette.

Å sette seg noen avlsmål behøver ikke å bety at du aldri vil endre disse. Du bør heller se det som en veiledning som en hjelp til beslutningene dine. Etter en stund finner du kanskje ut at disse avlsmålene må justeres, f.eks. fordi det skjer en utvikling i avlsprogrammet ditt som gjør at avlsmålene du har satt er uoppnåelige, eller fordi du tilegner deg kunnskap som gjør at du beslutter at dine tidligere avlsmål ikke er verdt bryet.

Å ha et avlsprogram gjør at du ikke vil starte et oppdrett som kan beskrives som "multiplisering", og blir en såkalt "Bakgårdsoppdretter" (BYB). Mange nybegynnere sier "Jeg syns det vil være gøy å få ett enkelt kattungekull...". Erfarne oppdrettere motsetter seg ofte dette. Enhver respektert oppdretter forsøker å forbedre rasen, og ikke bare produsere kattunger. Men hva vil det si å forbedre rasen? Er det en sunnere katt? Eller en penere katt eller en katt man liker bedre? De fleste oppdrettere forsøker å avle frem en sunn, vakker og elskelig katt. De fleste vil være enige om hva en elskelig katt er, men hva er en sunn og vakker katt? Hva som gjør en katt vakker er et spørsmål om smak. Du kan følge din egen smak så lenge det faller innenfor rasens standard. En sunn katt er en katt som f.eks oppnår en alder av ti år uten noen former for sykdom.

Tenk også på hva slags innflytelse ditt avlsprogram vil ha på genpopulasjonen. Hvis f.eks du oppdretter et kull på 8 kattunger og du selger alle 8 til oppdrettere, er det bra for avlsprogrammet ditt? Og hvis du får to kull til fra samme hunkatt og selger alle disse kattungene til oppdrettere, hva blir effekten av dette? På en annen side, hvis du oppdretter et kull med en unik stamtavlekombinasjon og du ikke selger en eneste kattunge til en oppdretter, hva er så ditt bidrag (positivt eller negativt) til genpopulasjonen? Eller vil dette være "Bakgårdsoppdrett"? (Les vennligst ikke dette som om du absolutt skal selge kattunger fra alle kull til oppdrettere. Dette er utelukkende ment for at du skal tenke grundig igjennom dine grunner til å avle frem et kull kattunger.)

Neste...