Å oppfostre et kull
kanskje gøy, aldri enkelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Utstyr

Alle oppdrettere har sin egen måte å ta hånd om kattungene. Det er ikke slik at det finnes et fasitsvar på hvordan det skal gjøres, og alle andre tar feil. Avhengig av din egen personlige situasjon kan en løsning som fungerer for deg kanskje ikke være like gunstig for noen andre. For eksempel mener noen at det å ha en kattunge-hage er det beste, andre avskyr det. Hør på hva andre har å si og prøv å finne den løsningen som passer deg best utifra alle velmenende råd du vil få.

Flere omstendigheter kommer til å spille inn på hvordan du vil ha kattungene dine: hjemmet ditt, hvilke produkter som finnes tilgjengelig i ditt område (en del produkter finnes tilgjengelige i Europa og ikke i USA, og omvendt) og dyrene i hjemmet ditt. For eksempel: du kan lage den mest fantastiske fødekassen, men hunnkatten din vil heller føde kattungene i sengen din. Alt du kan gjøre da er å skynde deg å finne frem håndkleder og lignende og prøve å redde madrassen.

Det kan også være vanskelig å overtale hunnkatten om at kattungene er sikrere i kattungehagen. En del hunner blir på samme plass med kattungene, andre flytter dem rundt hele tiden. Om hunnen vil ut av kattungehagen, så la henne få slippe ut. Du behøver ikke alltid å gi etter for hunnens ønsker, å plassere kattungene på toppen av et skap er ikke spesielt smart. Men om hunnen vil at kattungene skal få vokse opp under sengen og ikke i en kattungehage, så la henne få viljen sin og gjør det så behagelig som mulig for henne under sengen. På denne måten er Mamma Katt lykkelig og det gjør henne til en bedre mamma for kattungene.

Nedenfor kan du se noen eksempler og tips til "gjør det selv-prosjekter" som andre oppdrettere har laget. Det er ikke eksempler du behøver å kopiere ned til minste detalj, meninngen er å gi deg inspirasjon.


Kitten box

Det finnes håndtak på begge sider av fødekassen så den lett kan flyttes fra et sted til et annet. Du kan også velge å skru fast små hjul på undersiden. Et tips da er å ha bremsemekanismer på hjulene slik at kassen ikke farer omkring når hunnen hopper inn og ut. Foto av: Annemiek Frieswijk.


Kitten box

Ofte spiser katter mat som ikke er ment for dem. Om du gir kattungene kattungemat så blir ofte de eldre kattene veldig glade. En spisekasse som denne har et lite hull på siden slik at bare kattungene kommer inn i kassen og kan spise av maten. Det hindrer selvfølgelig ikke kattungene i å dele voksenmaten med sine foreldre. Foto av: Annemiek Frieswijk.


Kitten box

Kattungene kan vokse opp i en lekehage i stuen uten å havne i mange problemfylte situasjoner (som å sette seg fast bak kjøleskapet eller få støt etter å ha gnagd på en ledning). Denne lekehagen er laget av plastelementer og har en bit lenolium som gulv. Foto av: Traci Jones.


Kitten box

Ofte bruker folk en pappeske som fødekasse. Det kan være praktisk siden man kan kaste den etter fødselen og slipper å rengjøre den. Men, husk at pappesker som er brukt til frukt ofte er behandlet med insektsmiddel! Derfor anbefaler man ikke bruk av fruktesker. Denne fødekassen er kjøpt på IKEA. Den er laget av plast og er veldig lett å rengjøre. Foto av: Riëtte van Beek.

Man kan også kjøpe sammenleggbare dyrehus som ser ut som små telt. Disse kan også brukes som fødekasser, kattungehager mm. Fordelene er at når du ikke bruker dem kan du brette de sammen og lett stue de vekk. Bakdelen er at de ofte er dyre.

Til fødekasse/kattungehage eller hvor enn kattungene ligger så er det best å bruke underlag med hvit farge. De fleste mammaer er flinke til å holde det rent, og de vasker kattungene så fort de er skitne. Dette er selvfølgelig veldig bra, men om en kattunge har avvikende avføring kan det ta litt tid før du merker at noe er galt. Vite laken har den fordelen at du fort ser avføringsflekkene og kan avgjøre om de har normal farge.

Til kattedo kan man også prøve å finne andre løsninger enn de dyre alternativene som finnes i dyrebutikkene. Se i varehus etter babybadekar eller kleskurver som du kan bruke som kattetoalett. Kattunger trenger ikke så stor kasse, de kan i alle fall ikke klatre opp i en stor kasse. Bruk en liten balje som du skjærer ut et lite hull i slik at kattungene kommer inn og ut. eller man kan bruke et fat med høye kanter.

Deretter bør det selvfølgelig finnes en kloreplass. Katter bryr seg ikke om denne plassen er vakker eller ei, de vil bare kvesse klørne sine. Du trenger ikke bruke tusenvis av kroner for å kjøpe noe som gjør kattene dine glade. Kreative "gjør det selv"-prosjekter med tre, sisal-tau og små teppebiter som var til overs en gang er det som trengs. Bare vær påpasselig med at ingen spikere eller stifter stikker ut.

Neste...