Een nestje fokken
misschien wel leuk, maar nooit simpel
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

Uitrusting

Iedere fokker heeft zijn eigen manier om kittens te huisvesten. Dat betekent dus niet dat er maar 1 goede manier is en dat alle andere manieren fout zijn. Afhankelijk van jouw situatie werkt bij jou misschien een oplossing die bij iemand anders absoluut niet werkt. Een voorbeeld hiervan is een kittenkooi: sommige zweren erbij, anderen verfoeien het. Luister naar iedereen, en probeer dan uit het oerwoud van meningen en goedbedoelde adviezen datgene op te pikken wat in jouw geval het beste zal zijn.

Een aantal zaken zijn bepalend voor de manier van huisvesting van de kittens: je huis, de middelen die in jouw omgeving beschikbaar zijn (sommige producten die in Europa overal voorhanden zijn, zijn in Amerika niet verkrijgbaar en omgekeerd) en de dieren die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld de mooiste werpkist van de wereld maken, dan nog kan de poes besluiten om op jouw bed te bevallen in plaats van in de werpkist. Het enige wat je dan nog kunt doen is snel naar de linnenkast rennen en handdoeken pakken om je matras te redden.

Het lukt ook niet altijd om de poes te overtuigen dat de kittens in een kittenkooi het veiligst zijn en dat ze daar in moeten blijven. Sommige poezen blijven op één plaats met hun kittens, andere gaan met hun kittens "slepen". Besluit een poes dat ze uit de kittenkooi wil, laat haar dan naar buiten gaan. Je hoeft de poes niet overal haar zin in te geven, de kittens boven op een kast leggen is bijvoorbeeld niet slim. Maar wil de poes met haar kittens onder jouw bed liggen en niet in de kittenkooi, geef haar dan haar zin en maak het haar en haar kittens zo gemakkelijk mogelijk onder het bed. Op die manier is mama gelukkig, en dat maakt haar een betere moeder voor de kittens.

Hieronder volgen een aantal tips en voorbeelden van doe-het-zelf projecten die andere fokkers hebben gemaakt. Dit zijn geen voorbeelden die je precies moet namaken, deze voorbeelden zijn bedoeld om inspiratie uit op te doen.


Kitten box

Aan de zijkant van deze kittenkooi zijn handvaten gemonteerd om de kittenkooi gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Je zou er ook wieltjes onder kunnen monteren. Graag wel met een rem erop, zodat de kooi niet alle kanten op schiet als de poes in of uit de kooi springt. Foto verantwoording: Annemiek Frieswijk.


Kitten box

Katten willen meestal juist dat eten hebben wat niet voor hen bestemd is. Zet je kittenbrokjes neer, dan zullen vooral de volwassen katten dat graag verorberen. Een voerkooi zoals deze heeft aan de zijkant een klein gat, zodat alleen de kittens in de kooi kunnen om het voer te eten wat je hierin zet. Dit voorkomt uiteraard niet dat de kittens bij de grotere katten aanschuiven en dat ze het volwassen katten voer gaan eten. Foto verantwoording: Annemiek Frieswijk.


Kitten box

In een kittenren kunnen kittens opgroeien in de huiskamer, zonder dat ze zich allerlei problemen op de hals kunnen halen. (Zoals klem komen te zitten achter in de koelkast, of een elektrische schok krijgen doordat ze stroomdraden doorbijten.) Deze ren is opgebouwd uit losse geplastificeerde elementen, en heeft een stuk linoleum als vloer. Foto verantwoording: Traci Jones.


Kitten box

Veel mensen gebruiken een kartonnen doos als werpkist. Op zich is dit heel handig, na de bevalling kun je hem weggooien en je hoeft hem dus niet schoon te maken. Bedenk echter wel dat dozen waar fruit in heeft gezeten veelal met pesticiden zijn behandeld! Daarom wordt het gebruik van dozen afgeraden. Deze werpkist is bij de IKEA gehaald. Hij is gemaakt van plastic en is heel eenvoudig schoon te maken. Foto verantwoording: Riëtte van Beek.

Er zijn ook inklapbare pethomes te koop, daarbij je moet denken aan een soort tentjes. Deze zijn ook prima te gebruiken als werpkist, kittenkooi etc. Het voordeel is dat als je ze niet nodig hebt, je ze kunt opvouwen en haast geen bergruimte in beslag nemen. Nadeel is wel dat ze meestal niet goedkoop zijn.

Als bekleding voor de werpkist/kittenkooi of waar de kittens ook liggen, kun je het beste witte stof gebruiken. De meeste poezenmoeders zijn hele goede poetsers, en maken hun baby's direct schoon als ze vies zijn. Dit is natuurlijk heel mooi, maar als een kitten abnormale ontlasting heeft zal het lang duren voordat je doorhebt dat er iets niet in orde is. Witte kussentjes of lakentjes hebben als voordeel dat je aan de vlekken van de ontlasting kunt zien of dit een normale kleur heeft.

Je kunt ook naar andere en goedkopere alternatieven zoeken voor de dure kattenbakken die de dierenspeciaalzaak verkoopt. Ga bijvoorbeeld bij een warenhuis kijken of je babybadjes of wasmanden kunt krijgen die je als kattentoilet kunt gebruiken. Kittens hebben geen hele grote kattenbak nodig, vaak kunnen ze er niet eens in komen. Gebruik voor een kitten bij voorkeur een afwasteiltje als kattenbak waar je aan de zijkant een stuk uitknipt voor het in- en uitstappen, of misschien zelfs gewoon een dienblad met een opstaande rand.

Natuurlijk hoort er in ieder kattenhuishouden een krabpaal. Katten geven er niet zo veel om of het een mooie paal is, ze willen gewoon lekker kunnen krabben. Je hoeft geen honderden euro's uit te geven om iets te hebben waar de katten gelukkig van worden. Creatief knutselwerk met hout, sisaltouw en restjes tapijt is ook goed. Zorg wel dat er geen uitstekende spijkertje of nietjes in zitten.

Volgende...