At opdrætte et kuld
måske sjovt, aldrig simpelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

Udstyr

Enhver opdrætter har sin egen måde at opfostre killinger. Det er ikke således, at der kun findes en rigtig måde, og at alle andre måder er forkerte. Afhængig af din personlige situation vil en måde være brugbar for dig men ikke være brugbar for andre. For eksempel: nogle mennesker sværger til et killingebur mens andre afskyr det. Lyt til hvad alle har at sige og prøv derefter, at udtage det du bedst kan bruge i bunken af meninger og velmenende råd.

Adskillige omstændigheder, som afgør måden killingerne skal opfostres på, er: dit hus, de tilgængelige produkter i dit område (nogle produkter som er tilgængelige i Europa er ikke tilgængelige i Amerika og omvendt), og dyrene i dit hjem. For eksempel kan du lave den smukkeste fødekasse, der nogensinde har eksisteret, men hunkatten kan alligevel beslutte sig for at føde i din seng frem for i fødekassen. Så er alt du kan gøre at løbe til skabene efter håndklæder og forsøge at redde din madras.

Det kan også være svært at overbevise en hunkat om, at killingerne er mest sikre i en killingekasse. Nogle hunkatte vil blive på et sted med sine killinger, andre vil flytte deres killinger rundt hele tiden. Hvis hunkatten beslutter sig til at ville ud af killingekassen, så lad hende komme ud. Du behøver ikke af lade hende få sin vilje hele tiden, for eksempel er det aldrig klogt at placere killingerne på toppen af et skab. Men hvis hunkatten ønsker, at hendes killinger skal vokse op under din seng og ikke i killingekassen, så lad hende gøre det og gør det så behageligt for hende som muligt under sengen. Så er mormissen glad, og det gør hende til en bedre mor for killingerne.

Underneden kan du se nogle eksempler og tips til gør-det-selv projekter, som andre opdrættere har lavet. Dette er ikke eksempler, du nødvendigvis skal kopiere i detaljer, de er derimod ment som inspiration.


Kitten box

Der er håndtag på siderne af denne killingekasse, så den nemt kan flyttes fra et sted til et andet. Du kan også vælge at sætte små hjul under killingekassen. Vær opmærksom på, at der også er bremser på hjulene, så kassen ikke flytter sig fra side til side, når hunkatten hopper ind eller ud af kassen. Foto: Annemiek Frieswijk.


Kitten box

Meget ofte vil katte spise mad, der ikke er tiltænkt dem. Hvis du giver killingerne killingerfoder, vil specielt de ældre katte spise med entusiasme. En foder kasse som denne her har et lille hul i siden, så kun de små killinger kan komme ind i kassen og spise den mad, du placere inden i kassen. Dette forhindrer naturligvis ikke killingerne i at spise voksenfoderet sammen med deres forældre. Foto: Annemiek Frieswijk.


Kitten box

Killingerne kan vokse op i en kravlegård placeret i stuen uden at komme i alverdens problemer. (Som for eksempel sidde fast bagved køleskabet, eller få elektrisk shock, fordi de bider igennem en elektrisk ledning.) Denne kravlegård er lavet af plasik elementer, og et stykke linoleum er lagt i som gulv. Foto: Traci Jones.


Kitten box

Ofte bruger mange en papkasse som fødekasse. Dette kan være utrolig smart, eftersom du kan smide den ud efter fødslen, og du behøver ikke at rengøre den efter brug. Men husk dog på at kasser, som har indeholdt frugt, ofte behandles med pesticider! Derfor er brug af papkasser frarådet. Denne fødekasse er købt hos IKEA. Den er lavet af plastik og er meget nem at rengøre. Foto: Riëtte van Beek.

Man kan også købe sammenklappelige kæledyrs huse, der ligner små telte. Disse kan bruges som fødekasser, killinge bure etc. Fordelen er, at når man ikke bruger dem, kan man folde dem sammen, så de ikke fylder så meget og er nemme at opbevare. Ulempen er, at disse kæledyrs huse ofte er dyre.

Det er bedst, hvis man bruger hvidt stof til fødekassen/killingekassen, eller hvor nu killingerne ligger. De fleste mødre er gode til at gøre rent, og de rengør deres killinger med det samme, de bliver beskidte. Dette er selvfølgelig en god ting, men hvis en killing har unormal afføring tager det et stykke tid, inden man opdager, at noget er galt. Hvide lagner eller pudevår har den fordel, at man kan se pletterne, som afføringen efterlader, og man kan se, hvorvidt farven på det er normal.

Når det kommer til kattebakker, kan man også kigge efter andre løsninger end de dyre muligheder, dyrehandleren tilbyder. Kig i varehuse og se om de har babybadekar eller vasketøjskurve, som kan anvendes til kattebakke. Killinger behøver ikke en stor kattebakke, de kan ikke kravle op i en stor kattebakke alligevel. Brug en lille balje til killingerne, hvor man eventuelt kan skære et lille hul, så killingerne kan komme ind og ud, man kan eventuelt også bruge en bakke med hævede kanter.

Og dertil kommer naturligvis, at i et hvert kattehjem bør der være et kradsested. Katte er ligeglade med, om det er et smukt sted, de ønsker bare at gøre deres kløer skarpe. Man behøver ikke at spendere hundrede af Euros på at få fat på noget, der vil gøre dine katte lykkelige. Kreative gør-det-selv projekter med træ, sisalreb og tæpperester kan nemt gøre jobbet. Blot vær opmærksom på at der ikke stikker søm eller andre skarpe genstande ud.

Næste...