Å oppfostre et kull
kanskje gøy, aldri enkelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Risiko ved oppdrett

Oppdrett av dyr er ikke alltid lett, mange oppdrettere kan fortelle om dårlige erfaringer. Nesten alle erfarne oppdrettere har stått i en vanskelig situasjon en eller to ganger. Kattunger kan dø, hunnkattene kan bli alvorlig syke og kanskje også dø i en for tidlig alder. Heldigvis skjer ikke dette ofte, men husk at enhver drektighet er en risiko for både hunnkatten og kattungene hennes.

Risiko for hunnkatten

Som nevnt ovenfor kan det oppstå fatale komplikasjoner i løpet av hunnkattens drektighet, eller i forbindelse med fødselen. Hunnkatten kan få problemer hvis en kattunge er for stor og sitter fast i fødselskanalen. En annen ting som kan oppstå er at det ene av hunnkattens livmor-horn kan vri seg (kalles Uterus torsion) slik at kattungene ikke kan fødes. Både hunnkatten og kattungene kan dø hvis problemet ikke oppdages av dyrlegen i tide. Kalksjokk (Eklampsi) kan også oppstå før eller etter fødselen, noe som øker risikoen for at hunnkatten og/eller kattungene ikke overlever. Heldigvis går det bra i de fleste tilfeller, og eksemplene nevnt her er forholdsvis sjeldne.

Risiko for kattungene

Kattungene kan selvfølgelig også bli syke. Dette kan variere fra tilfeldige skitne øyne til en bakteriell infeksjon med alvorlige konsekvenser. I tillegg kan kattungene havne i farlige situasjoner når de utforsker verden. Det skulle ikke være første gang en kattunge biter gjennom en elektrisk ledning og får sjokk. Et lite hull eller en sprekk bak møbler er også veldig spennende for en liten kattunge. Det skjer ofte at kattunger kommer seg inn i disse små stedene for deretter å trenge hjelp for å komme ut igjen. Klumpesand kan også være farlig for kattunger. Kattunger er like nysgjerrige som menneskebabyer, de putter alt mulig i munnen og vil smake på alt. Klumpesand fører til indre blokkeringer av tarmene og har forferdelige konsekvenser. Derfor er det bedre å bruke trepellets eller ikke-klumpende sand i toalettet til kattunger.

Neste...