Een nestje fokken
misschien wel leuk, maar nooit simpel
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

Gevaren van het fokken

Dat het fokken van dieren niet altijd zonder slag of stoot gaat, daarover kunnen veel fokkers meepraten. Fokkers die al enige tijd meedraaien hebben bijna allemaal wel eens iets vervelends meegemaakt. Kittens die dood gaan, poezen die ernstig ziek worden of die op jonge leeftijd overlijden. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar houdt er rekening mee dat iedere zwangerschap een risico voor de poes en haar kittens inhoudt.

Gevaren voor de moederpoes

Zoals hierboven al werd aangehaald treden bij de zwangerschap of geboorte soms fatale complicaties op. De moederpoes kan bijvoorbeeld problemen krijgen als één van de kittens te groot is en klem komt te zitten in het geboortekanaal. Het kan ook gebeuren dat één van de baarmoederhoorns draait waardoor de kittens er niet uit kunnen, waarna de moederpoes zal sterven als de behandelend dierenarts het probleem niet snel genoeg herkent. Zwangerschapsvergiftiging kan ook net voor of na de bevalling optreden waardoor er een vergroot risico ontstaat dat moeder en/of kittens komen te overlijden. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen wel goed, en zijn dit de uitzonderingen.

Gevaren voor de kittens

Kittens kunnen uiteraard ook ziek worden. Dit kan vari‘ren van een keer een vies oogje tot bacteri‘le infecties met ernstige gevolgen. Daarnaast kunnen kittens in de problemen komen bij het verkennen van de wereld. Het zou niet de eerste keer zijn dat een kitten een elektriciteitsdraad doorbijt en zichzelf daarbij elektrocuteert. Een klein gaatje of kier achter een muur of meubel is ook altijd erg interessant voor kittens. Het komt regelmatig voor dat een kitten hierin kruipt en er zonder hulp niet meer uit kan komen. Ook klontvormende kattenbakkorrels kunnen gevaarlijk zijn voor kittens. Kittens zijn net als mensenkinderen, ze stoppen alles in hun mond en willen alles proeven. Klontvormende kattenbakkorrels veroorzaken inwendige verstoppingen met alle gevolgen van dien. Je kunt voor kittens dan ook beter geperste houtpellets als kattenbakkorrels gebruiken.

Volgende...