At opdrætte et kuld
måske sjovt, aldrig simpelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Fare/Risiko ved opdræt

Opdræt med dyr er ikke altid nemt, mange opdrættere kan fortælle dig om deres dårlige erfaringer. Næsten alle erfarne opdrættere har stået i en svær situation en eller to gange. Killinger kan dø, hunkattene kan blive alvor syge eller endda dø i en for tidlig alder. Heldigvis sker dette ikke ofte, men husk på, at enhver drægtighed er en risiko for både hunkatten og hendes killinger.

Fare/Risiko for hunkatten

Som nævnt ovenfor, kan der nogle gange opstår fatale komplikationer I løbet af hunkattens drægtighed, eller i forbindelse med fødslen. Hunkatten kan få problemer hvis en killing er for stor og sidder fast i fødselskanalen. En anden ting der kan opstå er, at det ene af hunkattens børhorn kan blive snoet (kaldes Uterus torsion), således at killingerne ikke kan fødes, og hunkatten såvel som killingerne kan dø, hvis problemet ikke opdages af dyrlægen i tide. Kalkchok (Eklampsi) kan også opstå før eller efter fødslen, hvilket øger risikoen for, at hunkatten og /eller killingerne ikke overlever dette. Heldigvis går det godt i de fleste tilfælde, og disse tilfælde her nævnt er sjældne.

Fare/Risiko for killingerne

Killingerne kan selvfølgelig også blive syge. Dette kan variere fra uskyldig øjenflåd, til bakteriel infektion med alvorlige konsekvenser til følge. Foruden dette, kan killingerne komme i alvorlige problemer, mens de udforsker verdenen. Det ville ikke være første gang, at en killing bider i en ledning og får et elektrisk chok. Et lille hul bag et møbel er også meget interessant for en ung killing. Det sker regelmæssigt, at killinger kravler ind disse små steder, hvor de ikke kan komme ud fra igen, uden hjælp. Klumpende kattegrus kan være også være farligt for killingerne. Killingerne er lige så nysgerrige som menneske børn, som putter alting i deres mund, da de vil smage på alt. Klumpende kattegrus forårsager blokering af tarmen, med forfærdelig konsekvens for killingen til følge. Derfor er det bedre, at benytte træ-piller eller ikke-klumpende kattegrus som grus til killingerne.

Næste...