Å oppfostre et kull
kanskje gøy, aldri enkelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Avlsdyr

Avlsdyrene du velger utgjør basen for ditt avlsprogram, så du bør ha gode avlsdyr. Men hvor finner du dem? Og hva er gode avlsdyr?

Å se etter gode avlsdyr starter med å se etter en god oppdretter. Men da må man stille det samme spørsmålet som ovenfor: hvor finner du en god oppdretter, og hva karakteriserer en god oppdretter?

Det er ingen fasitsvar på disse spørsmålene. En som i dine øyne er en god oppdretter, kan være en dårlig oppdretter i andres øyne. Det du bør oppleve hos en oppdretter er en god følelse! Ta deg tid til å bli kjent med oppdretteren. Besøk den et par ganger (det gir deg muligheten til å besøke kattungene også, og det er alltid morsomt!) og snakk med ham/henne. Hvilke tanker har oppdretteren når det gjelder testing, om oppdrett og alt som inngår i det, hvordan bor kattene? Hva mener oppdretteren om at du vil bruke kattungen i avl? (Vær klar over følgende: Det er ikke alle oppdrettere som lar hvem som helst bruke sine kattunger til avl. Snakk med oppdretteren om dette før du kjøper kattungen). Hvis alt føles bra så langt, har du fått en god start. Dere trenger ikke være sjelevenner, men om dere er generellt enige, så faller ting på plass. Spør om en kontrakt du kan studere hjemme, og ved neste besøk tar du opp ting du lurer på og diskuterer kontrakten med oppdretteren.

Du kan også spørre andre oppdrettere hva de mener om oppdretteren du har besøkt. Spør i tilfelle flere oppdrettere; en kan være uenig med oppdretteren til kattungen din, og kan derfor gi dårlig referanse. Spør 3 eller 4 personer om meningene deres. Hvis de sier det samme alle sammen, er det stor sannsynlighet for at det de sier er sant. Forresten vil en god oppdretter også prøve å få referanser! Ikke bli fornærmet hvis oppdretteren stiller spørsmål om deg. Oppdretteren vil bare forsikre seg om at du forteller sannheten. Oppdretteren kan også stille deg spørsmål under besøket. Hva er dine meninger om oppdrett, hva vet du om avl, om f.eks. genetikk, sykdommer, oppfostring av kattunger osv. Noen oppdrettere får deg til å føle at du sitter i avhør, men akkurat som at du vil vite om du kjøper kattunge fra en seriøs og ærlig oppdretter, vil oppdretteren forsikre seg om at kattungen kommer til noen som er samvittighetsfullt og seriøst opptatt av oppdrett.

Det avgjørende valget

Ok, du har funnet en god oppdretter og ønsker å kjøpe en kattunge fra ham/henne. Så kommer spørsmålet: hvem kattunge vil du ha? Studer kattene oppdretteren har. Bestem deg for hvilken katt (eller kombinasjon) du ønsker kattunge etter. Dette betyr ikke at det er den kattungen du får, oppdretteren har også egne avlsmål, og sammen vil dere finne ut av om deres planer går overens. Hvis dette ikke er tilfelle, kan det være til din fordel: kanskje oppdretteren har bedre planer enn du hadde. En annen mulighet er at oppdretteren liker planene du legger frem. Men uansett viser dette at du har tenkt igjennom hva du vil.

Valget av kattunge kan baseres på flere kriterier. Det varierer fra person til person, men det kommer også an på hvilken rase du velger. Hvis du ønsker å starte oppdrett av Maine Coon eller Norsk Skogkatt, er det mulig at du i tillegg til andre kriterier har ønske om en kattunge med en spesiell farge. Hvis du vil oppdrette Russian Blue derimot, er ikke farge noe kriterie.

Et kriterie som bør vektlegges er: hvilke katter har oppdretterne i nærområdet? Du vil måtte samarbeide med andre oppdrettere jevnlig for å komme videre mot avlsmålet ditt. Du må kjøpe katter fra andre oppdrettere, eller låne andre oppdretteres avlshanne. Hvis du kjøper en kattunge som er i slekt med kattene hos oppdrettere i ditt nærområde, vil det ikke bli lett å finne en passende partner til denne katten.

Til slutt: Ikke foreta deg forhastede avgjørelser. Hvis alt går i orden, vil katten være fundamentet i ditt avlsprogram. Derfor må du se etter den absolutt beste kattungen du kan få. Dette er grunn nok til å kanskje vente et halvt år eller et år på den rette katten, er det ikke? I mellomtiden kan du studere rasen videre, og lese om alt som har med oppdrett å gjøre!

Neste...