Een nestje fokken
misschien wel leuk, maar nooit simpel
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

Fokdieren

De fokdieren die je uitzoekt vormen de basis van je fokplan. Je wilt dus graag goede fokdieren hebben. Maar waar vind je die? En wat zijn goede fokdieren?

Het zoeken naar een goed fokdier begint eigenlijk met het zoeken naar een goede fokker. Daarvoor moet je jezelf dezelfde vragen stellen als hierboven: waar vindt je die en wat is een goede fokker?

Er zijn geen pasklare antwoorden op die vragen. Wat voor de één een goede fokker is, is voor de andere een slechte fokker. Een vereiste is wel dat er tussen jou en de fokker een goed gevoel bestaat. Neem de tijd om de fokker goed te leren kennen. Ga een paar keer op visite (dan kun je meteen de kittens een paar keer zien, is altijd leuk!) en praat met de fokker. Hoe denkt hij/zij over testen, over het hele fokgebeuren, hoe zijn de dieren gehuisvest. Wat vindt de fokker ervan dat jij zijn/haar kitten voor de fok wilt gaan gebruiken? (Let op: niet iedere fokker vindt het zomaar goed dat iedereen met zijn /haar kittens gaat fokken. Bespreek dit voor je tot de koop overgaat.) Als het klikt tussen jou en de fokker, ben je al een heel eind op de goede weg. Je hoeft geen zielsverwanten van elkaar te worden, maar als jullie visies in grote lijnen overeenkomen gaat het zeker de goede kant op. Vraag ook naar het contract dat je bij het kitten mee krijgt, en lees dat thuis rustig door. Bij een volgend bezoek kun je eventuele onduidelijkheden of vragen over het contract bespreken.

Daarnaast kun je bij andere fokkers informeren wat zij van de fokker vinden waar jij op bezoek bent geweest. Ga niet af op de mening van één persoon, maar benader meerdere personen. Die ene persoon waar jij het aan vraagt kan net iemand zijn waar de fokker van jouw kitten ruzie mee heeft gehad, die zal dan een negatieve mening geven. Vraag de mening van 3 of 4 verschillende mensen. Zeggen die allemaal hetzelfde, dan weet je vrijwel zeker dat de verhalen waar zijn. Natuurlijk zal een goede fokker ook referenties over jouw willen inwinnen! Wees niet beledigd als blijkt dat er naar je is geïnformeerd. De fokker doet dit alleen maar om te controleren of je de waarheid hebt verteld. Daarnaast zal een fokker je ook het hemd van je lijf vragen tijdens jouw bezoekjes. Hij of zij wil dan o.a. weten hoe jij over fokken denkt, welke kennis je bezit m.b.t. fokken en bijvoorbeeld genetica, ziektes het opvoeden van kittens etc. Bij sommige mensen krijg je het idee dat je voor de Spaanse Inquisitie staat. Maar zoals jij wilt weten of jij een kitten koopt van een serieuze en goede fokker, wil een goede fokker ook weten of hij een kitten verkoopt aan iemand die serieus en verantwoord wil gaan fokken.

De uiteindelijke keuze

Ok, je hebt nu bepaald wie een goede fokker is je wilt graag bij die persoon een kitten kopen. Dan rijst natuurlijk de vraag: welk kitten wil je dan graag hebben? Het is verstandig je te verdiepen in de katten die de fokker heeft. Beslis uit welke kat (of combinatie van twee katten) jij graag een kitten wilt hebben. Dit wil overigens niet zeggen dat dit dan ook het kitten is wat je krijgt.... De fokker heeft namelijk zelf ook fokplannen, en je zult dan samen moeten kijken of jullie plannen met elkaar overeenkomen. Is dit niet het geval, dan kun je er nog best uitkomen, misschien heeft de fokker zelf wel betere plannen dan dat jij bedacht had. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de fokker wel iets ziet in de plannen die jij op tafel legt. Het toont in ieder geval dat je hebt nagedacht over wat je wilt.

De reden waarom je voor een bepaald kitten kiest kan erg verschillend zijn. Dit is per persoon verschillend, daarnaast hangt het natuurlijk af voor welk ras je kiest. Wil je bijvoorbeeld met Maine Coons of Noorse Boskatten gaan fokken, dan zou het kunnen dat je naast een aantal andere zaken ook graag een kitten van een bepaalde kleur wilt hebben. Maar ga je bijvoorbeeld met Blauwe Russen fokken, dan zal de kleur geen selectie criterium zijn.

Een van de criteria waar je rekening mee dient te houden is: Wat voor dieren hebben de meeste fokkers in mijn omgeving. Regelmatig zul je met andere fokkers moeten samenwerken om jouw fokplan te kunnen realiseren. Je zult bijvoorbeeld katten aankopen die uit een andere cattery komen of je poes laten dekken door een kater van een andere fokker. Zou je besluiten om een kitten te kopen dat sterk verwant is aan de katten die fokkers in jouw omgeving hebben, dan zal het zoeken naar een geschikte partner een stuk moeilijker worden.

Tot slot: neem geen overhaaste beslissingen. Gaat alles goed dan wordt dit kitten de stamouder van jouw fokprogramma. Zoek daarom het beste kitten wat je maar kunt krijgen. Reden genoeg om - indien nodig - een half jaar of langer te wachten op het juiste kitten. De tussen liggend tijd kun je gebruiken om je verder te verdiepen in het ras en in alles wat er bij het fokken om de hoek komt kijken!


Volgende...