Å oppfostre et kull
kanskje gøy, aldri enkelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Administrasjon

Administrering er kjedelig, men det kan være et nyttig hjelpemiddel når du holder på med katter. Som eier til et selskapsdyr kan det ofte være nok om du bare skriver noen linjer i kalenderen din. Om du skulle behøve å oppsøke veterinær fordi katten din halter, kan det være praktisk å vite om det er fordi den falt ned fra et skap eller om noe annet har skjedd. Ofte er det vanskelig å komme på hva som skjedde i ettertid.

For en profesjonell katteoppdretter blir det mer komplisert, spesielt om man har avlsdyr i huset. Spørsmål som "Når løp hunnkatten X sist?", "Når ble kullet til hunnkatten Y født" og "hvem av de fire bruntabbyungene gikk ned i vekt? Er det samme kattungen som hadde problemer med å spise forrige uke?", kan være vanskelig å svare på om du må stole på minnet. I de aller fleste tilfellene kan du komme på denne informasjonen, men med en grundig administrasjon er informasjonen så mye mer nøyaktig. I tillegg kan denne informasjonen komme til nytte om du selv skulle bli syk, og venner eller familien må ta over stellet av dyrene dine, da ser de med en gang hva som skjer i oppdrettet ditt.

Tabellene nedenfor er ment som eksempler. Naturligvis kan du justere de så de passer dine ønsker og behov.

Fødselstabeller

I tabellen nedenfor har jeg laget rubrikker for å fylle inn hvilke som er foreldre til kullet, når parringen fant sted og all informasjon om hver kattunge som fødselstidspunkt, hvilken kode du har gitt kattungene (hvis de ligner veldig på hverandre kan det være en god idé å merke hver kattunge med negllakk på klørne deres f.eks) Hvis du vil tilføye annen viktig informasjon kan du bare føre de opp eller bytte ut de kolonnene jeg har brukt.

Navn Hannkatt:
Navn Hunnkatt:
Første og siste parringsdato Fødselsdato Antall dager etter den første parringen (=drektighet) Leveringsdato.
       
Kattunge nr Hann/hunn Navn Vekt Fødselstidspunkt Farge og mønster Neglelakk/markeringskode
1.            
2.            
3.            
4.            
5.            
6.            
7.            
8.            
9.            

Vekttabell for kattunger

Det beste er å sette et fast tidspunkt for når du veier kattungene hver dag, slik at man ikke veier de på kvelden den ene dagen og på morgenen den neste dagen. Det ville gitt deg feil informasjon.

Hvis en eller flere kattunger ikke legger på seg i løpet av en dag er det ingen umiddelbar krise. Bare hvis de ikke legger på seg over noen dager, eller hvis de taper vekt, er det grunn for å være urolig.

  Kattunger:
Dato 1 2 3 4 5 6 7 8 9
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   


Neste...