Een nestje fokken
misschien wel leuk, maar nooit simpel
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

Administratie

Het bijhouden van de administratie is een vervelend klusje, maar kan heel nuttig zijn bij het houden van een katten. Ben je een liefhebber dan kun je vaak volstaan met het noteren van bijzonderheden in je agenda. Moet je bijvoorbeeld naar de dierenarts omdat de kat mank loopt, dan is het handig om te weten of de kat mank loopt omdat hij kort geleden van een kast is gevallen, of omdat er iets anders is gebeurd. Achteraf is het vaak moeilijk om je te herinneren wanneer iets precies is gebeurd.

Het wordt ingewikkelder als je een professionele cattery hebt, zeker naarmate er meer fokdieren rondlopen. Vragen als: "Wanneer is poes X voor het laatst krols geweest?", "Wanneer is ook weer dat nestje van poes Y geboren?" en "Welke van de 4 bruin tabby kittens is in gewicht terug gegaan? Is dat dezelfde als die vorige week ook al problemen had met eten?" kunnen moeilijk te beantwoorden zijn als je in je geheugen naar informatie moet gaan graven. Meestal kun je dit wel weer terug vinden, maar bij een goed opgezette administratie is de informatie veel betrouwbaarder. Het bijhouden van zo'n administratie is ook handig als je zelf ziek wordt en vrienden of familie moeten onverwachts voor jouw dieren zorgen. Zij kunnen dan in één oogopslag zien wat er speelt in jouw cattery.

De tabellen hieronder zijn voorbeelden. Je kunt ze uiteraard aanpassen naar je eigen wensen en situaties.

Geboorte tabel

In de tabel hieronder heb ik ruimte gemaakt om te noteren wie de ouders van het nest zijn, wat de dekdatums waren, en allerlei informatie over ieder kitten zoals het tijdstip van geboorte, wat de code is die je het kitten geeft (als ze allemaal op elkaar lijken is het handig om ze op hun nageltjes te merken met nagellak of in hun vacht met een viltstift) etc. Als je andere zaken belangrijker vindt dan zet je die ertussen of in de plaats van dingen die ik hier heb genoemd.

Naam Kater:
Naam Poes:
Eerste en laatste dekdatum Geboorte datum Aantal dagen na eerste dekking (=draagtijd) Datum waarop kittens naar nieuwe eigenaren mogen.
       
Kitten nr kater / poes naam gewicht tijdstip van geboorte kleur en patroon nagellak / stift code
1.            
2.            
3.            
4.            
5.            
6.            
7.            
8.            
9.            

Kittengewicht tabel

Neem altijd een vast tijdstip waarop je de kittens weegt, dus niet de ene dag 's avonds, en de andere dag 's morgens, want dan krijg je een vertekend beeld.

Komen één of meerdere kittens een keer niet aan dan is dit niet meteen een ramp. Pas als ze een aantal dagen niet aangekomen zijn, of zelfs gewicht verliezen, is er reden tot bezorgdheid.

  Kittens:
Datum 1 2 3 4 5 6 7 8 9
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   


Volgende...