At opdrætte et kuld
måske sjovt, aldrig simpelt
Picture

English Chinese German Danish Spanish French Italian Dutch Norwegian Polish Portuguese Russian Swedish Taiwanese Czech

Administration

At holde styr på de forskellige oplevelser er en kedelig pligt, men det kan være et værdifuldt redskab, når du arbejder med katte. Som kælekatte ejer kan det for det meste være tilstrækkeligt blot at notere bemærkninger i din dagbog. Bliver det nødvendigt at tage til dyrlægen, fordi katten halter, er det praktisk at vide, om dyret halter, fordi det er faldet ned fra et skab, eller om noget andet er sket. Efterfølgende er det ofte svært at huske præcist, hvornår noget er sket.

I et professionelt opdræt bliver det mere kompliceret, specielt fordi der er flere avlskatte i huset. Spørgsmål som: "hvornår var hunkatten X i løbetid sidst?", "hvornår blev hunkatten Ys sidste kuld født?" og "hvilken af de fire bruntabby killinger gik ned I vægt? Er det den samme killing som havde spiseproblemer i sidste uge?" kan være svære at svare på, hvis man skal til at granske sin hukommelse. De fleste gange kan man huske disse oplysninger, men ved hjælp at en omhyggelig administration er disse oplysninger meget mere pålidelige. Plus sådan en administration kan være meget bekvem, hvis du selv bliver syg, og venner eller familie skal træde til for at passe dine dyr. Med et blik på oplysningerne ved de, hvad der sker i dit katteri.

Tabellerne nedenfor er eksempler. Selvfølgelig kan man justere dem, så de passer til ens egne ønsker og situationer.

Fødsels tabel

I tabellen nedenfor har jeg lavet plads til at skrive, hvem forældrene til kuldet er, hvad parringsdatoen er og alle andre mulige informationer omkring hver killing som for eksempel fødselstidspunktet, hvilken kode du har givet killingerne (når de er meget ens, kan det være en god ide at farve hver killing med neglelak på deres negle eller med en overstregningstusch på deres pels) etc. Hvis man ønsker at tilføje andre, mere vigtige ting kan man blot tilføje dem eller erstatte de oplysninger, jeg har brugt.

Navn han:
Navn hun:
Første og sidste paringsdag Fødselsdag Antallet af dage efter første parring (=drægtighedsperiode) Den dato killingerne kan flytte til deres nye ejere
       
Killing nr Han / hun Navn Vægt Fødselstid Farve og mønster Neglelak / markerings-kode
1.            
2.            
3.            
4.            
5.            
6.            
7.            
8.            
9.            

Tabel over killingevægt

Det er bedst at vælge et fast tidspunkt hver dag, hvor man vejer killingerne, så de ikke bliver vejet om aftenen en dag og om morgenen den næste. Dette vil give et forkert billede.

Hvis en eller flere af killingerne ikke tager på i vægt en dag, er det ikke med det samme en katastrofe. Det er kun, hvis de ikke tager på i vægt flere dage i træk, eller hvis de mister vægt, at der er grund til at begynde at bekymre sig.

  Killinger:
Dato 1 2 3 4 5 6 7 8 9
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   


Næste...