Het testen van een katten hart (Echocardiografie)

English Swedish

Als u uw kat wilt laten testen voor HCM, neem dan contact op met een van de dierenartsen op de door het clubbestuur opgestelde lijst. De dierenartsen op de lijst zijn heel ervaren op dit gebied van hart screening. Deze groep experts werkt samen met de Zweedse Maine Coon rasclub met als doel om bij iedere dierenarts hetzelfde resultaat te krijgen, ongeacht bij wie u de afspraak maakt.

Klik hier om de actuele lijst te bekijken van dierenartsen die verbonden zijn aan het gezondheidsprogramma om te strijden tegen de ziekte HCM in katten.

U moet een speciaal formulier meenemen naar de dierenarts voor de HCM test. Download het hier:

Klik hier om het HCM formulier te downloaden.

Vul a.u.b. het gehele formulier in met alle gegevens over uw kat en vergeet niet het formulier te ondertekenen. U dient het formulier en de gecertificeerde stamboom van uw kat mee te nemen naar het HCM onderzoek.

De kat moet een identificatie hebben in de vorm van een chip of een tatoeage om te kunnen worden opgenomen in de bestanden van gezondheidsprogramma. Als de kat nog geen identificatie nummer heeft dan kan dat alsnog ter plaatse gedaan worden.

De dierenarts vult de testresultaten in en stuurt een kopie van het formulier naar de HCM-archief beheerder van de gezondheidsprogramma. 60 Dagen nadat de test is uitgevoerd wordt het resultaat openbaar gemaakt.

Aanbevelingen voor testen en fokken

Onderzoek heeft uitgewezen dat HCM autosomaal dominant met onvolledige penetratie en met variabele expressie overerft bij de Maine Coons. Dit betekent dat het gen zich niet altijd toont en dat er variatie kan zijn in het moment waarop de ziekte zich openbaart en hoe ernstig de ziekte wordt ondanks het feit dat het dominant overerft. Er wordt geschat dat 10-15% van de Maine Coons gediagnosticeerd wordt met HCM.

Aangezien HCM een progressieve ziekte is, wat betekent dat de ziekte zich over de loop van de jaren ontwikkelt, wordt het gezien als een moeilijke ziekte om te bevechten vergeleken met andere ziektes. De Zweedse Maine Coon rasclub heeft een gezondheidsprogramma uitgewerkt welke aan fokkers zal adviseren om zorgvuldig hun fokdieren te selecteren en zodoende in de toekomst het aantal zieke dieren te verminderen.

De Zweedse Maine Coon Rasclub heeft samen met cardioloog en professor Mr Jens Häggström (werkzaam aan de Sveriges Lantbruks Universsitet in Ultuna), die zeer ervaren is in zijn specialisme, aanbevelingen gevormd voor het testen en fokken met betrekking tot HCM in het Maine Coon ras.

Klik hier om de aanbevelingen voor het testen en fokken met betrekking tot HCM te lezen.

Help!

Indien u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de contactpersonen van het gezondheidsprogramma!