Röntgenfoto's van de heup - Informatie voor de dierenarts

English Czech German Danish French Icelandic Italian Dutch Norwegian Portuguese Swedish

De Zweedse Maine Coon rasvereniging is opgericht met als doelstelling het welzijn van de Maine Coon te bewaren en om het voortbestaan van het ras in de toekomst veilig te stellen. Een deel van ons werk voor het verbeteren van de gezondheid was het starten van een gezondheidsprogramma om de frequentie van HD in Maine Coons te verlagen.

Vanaf 1 juni 2010 wordt het gezondheidsprogramma door PawPeds zelf geleid.

Wij werken samen met dierenarts en radiologisch specialist Dr Lars Audell die alle heup röntgenfoto's evalueert namens de vereniging in Zweden. Wij geloven dat het heel belangrijk is dat deze röntgenfoto's door slechts één persoon worden beoordeeld, om hierdoor een zo constant mogelijke evaluatie te krijgen. Hieronder vindt u beknopte informatie over hoe de kat geröntgend dient te worden en hoe het heup dysplasie formulier van de Zweedse Maine Coon rasvereniging gebruikt en ingevuld moet worden. Eigenaren van andere kattenrassen mogen dit formulier ook gebruiken.

BELANGRIJK: Let aub op dat de kat een identificatie zoals een microchip of een tatoeage moet hebben, en u moet controleren dat dit correct is. Het ID-nummer moet op de röntgenfoto genoteerd worden.

Het is heel belangrijk dat het originele formulier gebruikt wordt: één deel van het formulier moet worden ingevuld door de eigenaar van de kat en het tweede gedeelte door de dierenarts. Op dit formulier moet de eigenaar van de kat toestemming gegeven hebben -door middel van het zetten van een handtekening- om de resultaten naar het openbaar register te sturen *voordat* de foto's gemaakt worden. We hebben voldoende inzendingen nodig om te kunnen bepalen wat de frequentie van HD in de rassen is zodat het effect van het testen in latere generaties duidelijk wordt. Daarnaast vindt u het adres van Dr Lars Audell op het formulier, waar de röntgenfoto's naar toe gestuurd moeten worden.

Onze aanbeveling is dat de kat -indien nodig- een licht kalmerend middel (injectie) krijgt om het positioneren van de kat tijdens het maken van de röntgen foto te vergemakkelijken. De kat moet echter niet te zwaar verdoofd zijn aangezien dat kleine effecten kan hebben op de uitkomst van de beoordeling.

Tijdens het maken van de röntgenfoto's moet dezelfde werkwijze gehanteerd worden als bij het maken van heupfoto's van honden. Het bekken en de kniegewrichten moeten te zien zijn op de röntgenfoto's. De benen moeten parallel liggen en het kniegewricht moet in een rechte lijn met het dijbeen liggen. De benen mogen niet naar binnen of naar buiten gedraaid zijn.

De beoordelingsschaal heeft een verdeling zoals die bij het röntgenen van honden wordt toegepast, maar omdat het anatomische beeld voor katten anders is, wordt de gebruikelijke Norberg waarde niet gebruikt. Dit betekend dat we de ABCD evaluatie schaal niet gebruiken. In plaats daarvan gebruiken we 'normal', 'borderline', '1', '2' en '3'.

NOOT: De röntgenfoto's samen met het naar waarheid ingevulde en ondertekende formulier van de Maine Coon rasvereniging moeten door de dierenarts toegestuurd worden aan het volgende adres voor beoordeling:

Per Eksell, XL Vet AB
Postvägen 7
SE-748 41 ÖRBYHUS
Sweden

Als u op de hoogte gesteld wilt worden van de resultaten, kan de eigenaar van de kat u kopieën van de evaluatie resultaten geven.

Download het formulier voor de HD test door hier te klikken!

Help!

Indien u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de contactpersonen van het gezondheidsprogramma!