Hofte Røntgenfotografi - Information til Dyrlæger

English Czech German Danish French Icelandic Italian Dutch Norwegian Portuguese Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Den Svenske klub Maine Coon katten, blev grundlagt med henblik på, at tage vare på Maine Coon racens helbred og for, at arbejde for racens fremtidige eksistens. En del af vores arbejde, for at forbedre helbredet var at opstarte et helbredsprogram, for at reducere tilfældene af Hofteleds Dysplasi hos Maine Coon.

Fra 1. juni 2010 vil HD-helbredsprogrammet være underlagt PawPeds.

Vi samarbejder med Dyrlæge og røntgenfotograf eksperten Dr. Lars Audell, som evaluerer alle hofte røntgenfotografierne, på vegne af klubben i Sverige. Vi mener det er meget vigtigt, at disse røntgenfotografier bliver evalueret af kun en person, for på denne måde, at få en så ensartet vurdering som muligt. Herunder kan du finde nogle kortfattede vejledninger om hvorledes katten skal røntgenfotograferes og vejledning til udfyldning og anvendelse af original blanketten til Hofte Røntgenfotografi. Katteejere til katte af andre racer end Maine Coon, er også velkomne til at benytte blanketten.

VIGTIGT: Bemærk venligst, at katten skal bære en identifikation, som fx mikrochip eller tatovering, og du skal verificere at denne mærkning er korrekt. ID-nummeret skal påføres røntgenbillederne.

Det er også meget vigtigt, at den originale blanket benyttes: Den ene del af blanketten skal udfyldes af katteejeren og den anden del af dyrlægen. På denne blanket skal ejeren på forhånd underskrive og dermed give tilladelse til, at resultatet indsendes til det offentlige register før røntgenbillederne tages. Vi har behov for tilstrækkelig mange røntgenbilleder for, at kunne vurdere frekvensen af HD hos racen, og for at kunne se effekten af testning på senere generationer. Du vil også kunne finde adressen til Dr. Lars Audell, hvor røntgenbillederne skal sendes til på blanketten.

Vi anbefaler, hvis det er nødvendigt, at katten får en mild bedøvelse (injektion), før røntgenfotograferingen, for at gøre positioneringen af katten lettere. Katten bør dog ikke fuld bedøves, da dette kan have en mindre effekt på udfaldet af den endelige vurdering.

De samme rutiner i forbindelse med HD-fotografering af hund, skal følges til kat. Hofte og knæleddene skal kunne ses på røntgenbillederne. Benene skal ligge parallelt og knæleddene skal ligge i lige linje med lårbensknoglen. Benene må ikke være roteret indad eller udad.

Vurderingsgraderne er de samme som i forbindelse med hofte røntgenfotografering af hund, men som følge af det faktum, at det anatomiske billede er forskellig fra kat, bliver "Norberg´s vinkel" ikke benyttet. Dette betyder, at vi ikke benytter ABCD skalaen, i stedet benytter vi "Normal", "grænsetilfælde", "1", "2" og "3".

NB: Røntgenbillederne sammen med den originale blanket, omhyggeligt udfyldt og underskrevet, skal indsendes af dyrlægen til følgende adresse til vurdering:

Per Eksell, XL Vet AB
Postvägen 7
SE-748 41 ÖRBYHUS
Sweden

Hvis du er interesseret i resultatet, så vil katteejeren være i stand til at give dig en kopi af resultatet.

Hent blanketten til HD test, ved at klikke her!

Hjælp!

Hvis du har nogle spørgsmål, så kontakt venligst kontakt personerne der står for helbredsprogrammet!