logo

The Beth Kus Interview

[Vertaald door Sabine van de Ven, fierce-creatures.]

Dirigo Cattery, januari 1995.


Whittemore Chick-A-Dee

Whittemore Chick-a-Dee (blauw-crème meisje), foto
van oktober 1972. Beth Kus geeft commentaar: "Let op de
breedte van de jukbeenderen en de rondheid van de schedel.
Dit is een teken van Perzische afkomst, ondanks dat het
duidelijk het oude type Pers is. Dezelfde opmerking kan
geplaatst worden bij Black Mumbo (zie onder) aangezien hij
kleine ronde oren en brede jukbeenderen heeft."

Onze dankbaarheid gaat uit naar Beth Kus van Dirigo Maine Coons, die met haar toch al drukke schema, zoveel tijd heeft gestoken in het bevredigen van onze nieuwsgierigheid en die van de rest van de wereld, zoals uit onze post bleek.

Beth heeft onze vragen met zoveel geduld beantwoord dat we het presenteren in een Vraag/Antwoord format om haar persoonlijke standpunt intact te houden. De vragen zijn ingekort om meer ruimte te geven aan de antwoorden.

Wat was de oorspronkelijke bouw en bij benadering het gewicht van de maine Coon in het wild?

Het oorspronkelijke gewicht, geschat door ervaring, van persoonlijk geobserveerde Maine Coons zonder stamboom, zal iets minder zijn dan de beter gevoede katten van tegenwoordig. Ik schat de gewichten op 8 tot 9 pond (3,5 tot 4 kg) met sommige poezen eerder tegen de 6 pond (2,7 kg), katers 10 tot 15 pond (4,5 tot 6,5 kg), niet te zwaar, in normale conditie. Het lichaamstype is echter altijd onmiskenbaar.


Dirigo Arundel and Calimar Peppercricket

Boven: CFA Ch Dirigo Arundel (red mackerel tabby poes), 21.3.89,
met traditionele oorspronkelijke Maine Coon vacht.
Onder: CFA Ch Dirigo Arundel in wintervacht met Calimar Peppercricket
of Dirigo, 23.1.93, een 1-jarige poes, met onvolwassen maar nieuwer
type vacht (minder lang).

Hoe was de oorspronkelijke vacht en heb je vastgehouden aan dat type of heb je geprobeerd dat op enige wijze te veranderen?

Ik fok het oorspronkelijke vachttype hier bij Dirigo Cattery: het type dat zich onderscheidt door zware, ruwe dekharen die glinsteren in de zon en dat gevuld is met een donsachtige, fijnere isolatielaag voor de "onder-nul" temperaturen van noordoostelijk Amerika. De foto van Dingo's Arundel is een voorbeeld van dit type vacht. Het is me opgevallen op kattenshows dat sinds een jaar of tien, de nieuwere vachten over de gehele linie fijner worden, sinds Heidi Ho 90% van het ras is geworden. Aangezien ik de vacht van het Heidi Ho foundationpaar nooit gevoeld heb, kan ik alleen maar aannemen dat de kruisingen met hen de fijnere vachten van tegenwoordig als resultaat hadden. Deze fijne vachten worden gedroogd met overdadige shampoos om het erop te laten lijken dat ze de "body" van de oorspronkelijke vachten hebben. De oorspronkelijke vachten moeten twee dagen voor een show, na het wassen, hun volheid en glans terugkrijgen. De oorspronkelijke vachten waren niet overal even ruw. Een gelijke vachtlengte is een teken van een onzuivere Maine Coon, meer een Angora-type, en die katten moeten niet geselecteerd worden voor de fok, tenzij andere redenen belangrijker zijn dan de vacht.


Heidi-Ho Georgie Girl

Heidi-Ho Georgie Girl of Ktaadn (Tortie & Wit poes), 9.5.74.
Gekocht van Heidi-Ho 1.12.74. Leeftijd op foto 5½ maanden.

En de staart?

Staarten hebben bijna altijd tot de schouders gereikt.

Hoe zit het met lynx tips, oorbeharing en sneeuwschoenen?

Lynx tips zijn niet zo uitgesproken bij foundation Maine Coons. Die zijn verbeterd door de fok. De foto van 'Toby' van F. Simpson's boek, laat duidelijk zien dat zijn witte lynx tips er zijn, maar ze zijn niet te lang. De franjes zijn echter altijd mooi geweest. De sneeuwschoenbeharing op de voeten is er altijd geweest, maar omdat foundation Maines daadwerkelijk buiten rondlopen en daar hun kattenlevens leiden, slijt deze beharing af. Je hebt niet gevraagd over de kragen en dit is een goede paragraaf om te melden dat de kragen in het wild wellicht langer zijn door overlevingsbehoeftes.


Joey

Joey, een zwerfkat, genomen van dezelfde
foto als die van Chick-a-Dee op deze pagina.
Merk op hoeveel hij erop lijkt.

Bestonden er toen effen witte katten? Zo niet, waar komen de witte katten dan vandaan?

Mijn vriendin, Lida Choate, de oudere dame die een zeer ouderwets type fokt, heeft altijd gezegd dat Rockland, Maine een gebied is waar je witte katten kunt vinden. Er wordt gezegd dat 1 van de eilanden aan de kust ook witte katten heeft, misschien Deer Island, maar ik weet niet welk eiland.

Waar komt het zilvergen vandaan? Het lijkt alsof zwart smoke katten vaak heel anders zijn dan andere Maine Coons. Komt dat door het smoke-gen zelf of door de lijnen waar de katten vandaan komen?

Er is een familie in Monmouth, Maine die al 30 jaar lang elke keer 1 of 2 black smoke kittens in de nesten van hun erfkatten kregen. Toen we een keer voorbij de boerderij reden, zagen mijn man en ik een black smoke kat op het gazon zitten. We stopten en reden terug. Het bleek dat we die familie nog kenden van onze schooltijd en we vroegen naar de katten. Het waren Maine Coons en de moeder van de black smoke kat was een prachtige schildpad met wit. Haar type schedel was geschikt voor de CFA maar de black smoke volwassen poes had een iets zachtere snuitvorm. Toekomstige kittens hadden goede snuiten maar die kattengroep was door de omgeving en de voorkeur van de eigenaar om ze te gebruiken als muizenvangers, niet bedoeld om deel uit te maken van het ras als geheel.


Fluffanutter of Abnaki

Fluffanutter of Abnaki (Bruin Tabby & Wit kater)
9.6.69. Gefokt door Mr. en Mrs. Peter Motsimpulos uit
Maine. Dit is een kat van Liz Bucknell van Abnaki
Cattery's "Primary Source Cats".

Een andere keer was ik op bezoek bij Deb Hunter, die fokte onder de naam Tippecanoe, voor zover ik weet zijn er nu geen katten van haar meer in het ras. Ze had een groep van minimaal 20, en een buur van haar vertelde me dat ze er ooit veel meer had. Ze waren prachtig van kleur, brown classic, black en een paar verdunde schildpadjes. Ik denk dat ze ook een paar mackerels had, maar het is alweer 5 jaar geleden sinds dat bezoek en ik kan het me gewoon niet herinneren. Ze had een jonge kater die haar beste dekkater was, hij was classic. Het schedeltype varieerde van te vreemd afgerond aan de bovenkant, achter de oren, tot perfect.

Was je betrokken bij het vastleggen van de oorspronkelijke showstandaard?

Nee, ik was in de jaren 60 te jong om veel meer te doen dan huiswerk. Ik ben geboren in 1950, dus toen de NCBFA werd opgericht, was ik te jong om de mensen te kennen. Wat wel interessant is; ik ben dit jaar een foundation fokkersgroep aan het oprichten, om de mensen in het noordoosten die met inheemse katten werken, te verenigen. Later zullen er meer berichten komen over deze groep.


Norwynde Li'l Black Mumbo

"Mumbo" - Norwynde Li'l Black Mumbo of Ktaadn.
Leeftijd op foto: 8 maanden.

Nu de Maine Coon zich vanuit Maine verspreidt over het land, heeft dat verschillende effecten op verschillende gebieden? Zouden er naar jouw mening één of meer verschillende "looks" moeten zijn? Zijn die verschillende looks gefokt of waren ze in het wild ook verschillend?

Ik vind het leuk om verschillende looks te hebben, omdat er dan meer ruimte is voor meer meningen, en kattenfokkers zijn gek op hun meningen! In mijn observatie, die zich beperkt tot de staten van New England, zijn er nu zeer verschillende looks. Maine heeft veel traditionele fokkers die ver weg wonen van shows en de Heidi look is niet meer zo gewoon. Er is weloverwogen geselecteerd voor de verschillende looks.


Dirigo Swift River Ruffian

Dirigo Swift River Ruffian (Rood
& Wit kater) 12.4.87. Een Maine
Origineel gefokt door Beth Kus.

Hoe zagen jouw originele Maine Coons eruit? Heb je iets gedaan om bewust hun uiterlijk te veranderen?

Mijn oorspronkelijke paar maine Coons voldeden aan de CFA-standaard, zelfs bij de tegenwoordige interpretatie daarvan. Destijds had ik een wat vreemde houding ten opzichte van het nemen van foto's van huisdieren en als gevolg daarvan heb ik nu welhaast geen enkele foto van de vroege Dingo katten. Sindsdien ben ik er heel anders over gaan denken en ben ik een amateur-fotografe, met mijn katten als mijn beste artistieke onderwerpen. De meest zichtbare variatie in de eerste nesten was de oorpositie. Dat wilde nogal eens erg variëren. Toen mijn shownakomelingen verbeterden, verbeterde ook het voorkomen van een voorspelbare oorpositie.

Wat zie jij als de belangrijkste verschillen tussen de Maine Coons van vandaag en die van 20 jaar geleden? Worden foundation katten nog steeds veelvuldig gebruikt in de Verenigde Staten?

Het grote verschil tussen de Maine Coons inde show ring van nu en die van 20 jaar geleden is grootte. Foundation katten worden gefokt door een paar toegewijde individuen die meer geven om wat echt is, dan om de lintjes en eerbewijzen van de gemeenschap. Voor mijzelf is de grootste beloning de onuitsprekelijke vreugde van de huisdiereigenaar!


Sally's Black

Sally's Black (Zwart kitten) 21.7.73. Vader: King Kristophe.

Zijn er genetische afwijkingenbekend bij de oorspronkelijke katten? Zijn die door selectief fokken verergerd of verdwenen?

Iedereen is er inmiddels van overtuigd dat er veel genetische afwijkingen voorkwamen bij sommige foundation katten, maar de grote afmetingen zorgden ervoor dat mensen veel voor lief namen. Een show-winnende kat bracht namelijk zoveel eer voor de eigenaar, dat als de nakomelingen begonnen te sterven, en soms zelfs de winnaar zelf, het ego en de trots van de persoon de moeilijkheden ontkende en ze brachten dan gewoon de nieuwste en jongste exemplaar naar voren. Die op zijn beurt won, en zo verder en zo verder zie je.

Met welke bedoelingen ben je begonnen stabiliseren, veranderen, koppen, vachten, kleuren...? Zijn je bedoelingen met de tijd veranderd?

De bedoeling waar ik mee begon met Dirigo Cats of Maine was om de vreugde die mijn speciale katten mijn familie brachten, te delen. Later wilde ik ook zien dat de Dirigo katten hun eigen plekje binnen het ras, dat gewoon niet hetzelfde zou zijn zonder de inbreng van iedereen's bloedlijnen, konden innemen. Ik geloof dat deze doelen succesvol bereikt zijn en nu probeer ik andere foundation fokkers te bereiken om ze te helpen de erkenning te krijgen die ze verdienen voor hun katten.


Foundation lijnen, Maine Origin looks


'Tobey', A Maine Trick Cat.

Zou dit de allereerste foto zijn van een Maine Coon? Daterend van 1903 wordt aangenomen dat dit een red en white is. 100 jaar later is het type veranderd maar dit is nog steeds 100% Maine Coon.

Onze dank aan de echtgenoot van Beth Kus, Crawford, voor deze foto.© "Maine Coon International", issue 2, 1995.
Herdrukt met toestemming.