logo

Charmalot cattery

[Vertaald door Sabine van de Ven, fierce-creatures.]


Ginny Molloy

Ginny Molloy en
CH Friscoon Sita of
Charmalot, Blauw Torbie
& Wit kitten,
foto genomen in 1980.

Onze meest recente beschouwing van een gerenommeerde cattery brengt ons naar de Bluegrass staat Kentucky en het huis van Virginia en James Molloy.

Cattery Naam: Charmalot
Opgericht: 1977
Eerste Maine Coon: GRC Sundar Sarisvati of Charmalot

Virginia en James Molloy en de Charmalot Maine Coons staan goed bekend in de hele wereld, hun cattery werd opgericht in 1977. Ginny koos voor de Maine Coon zegt ze, omdat ze een langharig ras wilde met een regenboog aan kleuren- een wens die wellicht opgewekt werd door haar eerste showkat, een langharige schildpad met wit huiskat. Terwijl zij met dit meisje showde, maakte Ginny van de gelegenheid gebruik om op zoek te gaan naar haar ideale ras en uiteindelijk viel haar keus op de Maine Coon in de vorm van een brown Mactabby met white Sundar Sarisvati of Charmalot, die later de status van grand Champion bereikte.

Twee weken voordat Sari arriveerde in haar nieuwe huis, kwam Ginny op een show Connie Condit tegen en werd verliefd op haar enorme katten. Later, nadat zij Connie wat beter had leren en zij zich verdiept had in meerdere katten en hun stambomen, voelde Ginny zich bevoorrecht dat een mooie Heidi Ho jongen mee naar huis mocht nemen: Heidi Ho Richard III of Charmalot (later TICA TGC en OS). Ginny zegt dat haar cattery tot op de dag van vandaag gebaseerd is op Richard (die op vierjarige leeftijd op tragische wijze overleed aan blaasgruis en een blaasontsteking), samen met Sarisvati en twee andere belangrijke poezen, Charmalot Bluesette en Charmalot Lady Rebecca.


Heidi Ho Richard III

TGC, OS Heidi Ho Richard III of
Charmalot Bruin classic Tabby kater,
bijna 3 jaar oud.

Uiteraard waren er in de loop van de tijd veel andere successen. Richard was TICA's eerste Outstanding Sire, en zijn zoon Walmet Daniel Coon of Cowtown was de tweede. Deze titels, samen met de Outstanding Dam prijzen voor poezen, vindt Ginny veel meer bevredigend dan alle andere Champions, Grands en Supremes die zij uit haar fokken kan tellen. SGC & OD Charmalot Bluebonnet of Cowtown heeft ooit 6 Grand Champions in één nest gehad, waarvan de meesten doorgingen naar Supreme. Zowel de eerste Blue Tabby Supreme als de eerste Brown Mac Supreme bij TICA waren gefokt bij Charmalot en de volledige lijst van eerbewijzen is ongelooflijk indrukwekkend, met ongeveer 50 Charmalot Grand Champions in 4 Amerikaanse verenigingen, de eerste Grand Champion ooit in CCA en meerdere International Grand Champions in Europa. Ginny ondervindt dat haar katten het het beste doen bij TICA maar zij heeft ook Grands bij CFA, ACFA, CCA en wat Europese organisaties.


Sundar Sarisvati

GCH Sundar Sarisvati
of Charmalot, Bruin Mackerel Tabby
& Wit, kater, op de leeftijd van
1,5 jaar in 1977.

Momenteel heeft zij 10 katten. Twee ervan zijn jongvolwassenen, klaar om geplaatst te worden. Twee zijn oudere volwassenen die met pensioen gaan. Dan is er nog haar nieuwe dekkater en vijf meisjes. Alle katten leven in haar huis, waar zowel voor de jongens en de meisjes een enorme kamer met schuifdeuren is, zodat ook de werkende jongens zich deel voelen van het huishouden, en alle voorzieningen voor rust en spel, tot elektrische luchtfilters en -bevochtigers toe. Alle baby's worden grootgebracht in Ginny's eigen slaapkamer, als ze ongeveer 3 maanden zijn komen ze daar uit om in de rest van het huis te leven.


Charmalot Big Mac

Charmalot Big Mac, Blauw
Mackerel Tabby castraat, op de
leeftijd van 18 maanden in 1986

Ginny schrijft het succes van haar eerste paar katten voornamelijk toe aan geluk, omdat het naar eigen zeggen haar eerste wens was om de specifieke kleuren te krijgen die ze wilde. Anderzijds, zij werd al vrij snel selectiever en begon haar eigen type te kiezen, waaraan zij zich sindsdien aan heeft gehouden, op enkele aanpassingen na. In haar eigen woorden: "Ik hield van brown tabby met white, en dat doe ik nog, maar ik vond een plaatsje in mijn hart voor blue tabbies. Lynne Sherer (Calicoon) was destijds de enige andere fokster die serieus bezig was met het fokken en showen van blues. En van het eerste befaamde blauwe Charmalot nestje was mijn CH The Maine Place Bastet de moeder en Spavinaw Blu-Macks of Calicoon van Lynne, de vader. Dat nest bracht twee DGC's, plus Ch & aD Charmalot Bluesette, op wie, samen met Richard III, het befaamde "Charmalot Blues" nestje was gebaseerd." Zij noemt zes katten zonder wie zij alles wat zij heeft bereikt, nooit had kunnen bereiken. Zij zijn: SGC The Maine Place Wellington of Charmalot; zijn zusje Ch The Maine Place Bastet, Bastet's dochter, OD & Ch Charmalot Bluesette; Wellington's dochter, Ch Charmalot Lady Rebecca; OS TGC Heidi Ho Richard III of Charmalot SGC Charmalot King Arthur Pendragon.


Charmalot Richard Jr

TICA DGC & CFA GC Charmalot
Richard Jr of the CatHut, kater,
op 1 jarige leeftijd.

In het begin werd zij begeleid door Phyllis Voth van Sundar Maine Coons en later door Pat Hevenor van the Maine Place. Sindsdien heeft zijzelf ook begeleiding gedaan en haar beschermelingen geholpen; Mary Schweiger van Cowtown, Gerry Walsh van Walmet, Vickie en Larry Fisher van Coonquest, Marlene Wacker van Mainedieval and meest recent, Reva en Stuart Schneider van Dawncats, die tot op de dag van vandaag nauw met haar samenwerken. Ze zegt dat fokkers het volgende zouden moeten doen:

  • Ga naar een paar shows en bekijk veel maine Coons en spreek met veel fokkers.
  • Koop eerst een showcastraat om mee te leren. Ga ermee naar de shows en ontwikkel je kijk en beslis wat jouw beeld van de perfecte Coon is. Dat zal met de tijd veranderen.
  • Zoek een ethische en eerlijke mentor die jou kan helpen en steunen.
  • Volg de raad van die persoon en als je gewend bent aan het showen en werken met je kastraat, ga dan op zoek naar een fokpoes en niet naar een open kater om mee te beginnen. Fok een nestje met haar en kijk of je fokken echt leuk vindt.
  • Neem je tijd. Ga niet in de eerste twee jaar 10 katten kopen. Leer om te beginnen waar je mee bezig bent en wat een goede Coon is. Beslis waar je naartoe wil met je fokprogramma en stel specifieke regels.
  • Hou je aan de gouden regel: behandel anderen zoals je zelf behandeld wenst te worden en je zult verbaasd staan hoe dat naar je terugkomt.


Two kittens

Twee kittens van
Bearcat x Lady Melissandra

Als ze het over kon doen zijn er een paar dingen die Ginny anders zou doen aan de manier waarop zij gedurende de jaren haar fokprogramma heeft uitgevoerd. Ze geeft toe dat ze een paar fouten heeft gemaakt met het mengen van nieuwe lijnen met de hare. Deze lijnen "klikten" niet en moesten worden gecastreerd en als huisdier geplaatst. Maar ze is filosofisch ingesteld: "We maken allemaal fouten in onze keuzes en dan moet je ze gewoon uit je fokprogramma nemen." Ze zegt dat ze nu meer tijd zou nemen om te leren over ziektes, het opzetten van een cattery en het zorgen voor kittens vóórdat ze zou beginnen, in haar eigen woorden; "Het was een geweldig leerzame ervaring maar het was beter geweest meer te weten."


Charmalot King Arthur Pendragon

SGC Charmalot King Arthur Pendragon,
Bruin Classic Tabby kater, op de leeftijd van 3 jaar.

Dus waar in het bijzonder zoekt Ginny nu in haar kittens? "Wat betreft lichaamskenmerken heb ik nu een beetje meer extreme katten, maar niet veel. In ieder geval groter, wat ik al van plan was, verder een beetje rechtere neuzen, omdat ze veel bulten en breuken hadden destijds. Grotere oren ook nu. Maar je zult zien dat mijn katten vandaag veel lijken op de katten waar ik mee begon, in elk geval die van de eerste drie jaar. Ik heb ze natuurlijk geperfectioneerd."


Charmalot Monhegan Mac of Randcoon

SGC Charmalot Monhegan
Mac of Randcoon, Bruin Mackerel Tabby
op de leeftijd van 1 jaar.

Ginny zegt dat ze over het algemeen niet meegaat met rages en mode. Ze houdt nog steeds van de oude kat, maar dan met de paar aanpassingen die al genoemd zijn. Haar prioriteiten zijn nog steeds gezonde katten met een gemakkelijke aard, met het gemakkelijk bevallen en moederen als een paar van de belangrijkste eigenschappen. Sommige van de moderne katten zijn te extreem in type naar haar smaak, met een te woest uiterlijk en te ver verwijderd van de kat waarmee we begonnen. Teveel van hen hebben onvoldoende spier en bot om de lange benen en lijven die sommige fokkers tegenwoordig verkiezen, te ondersteunen. Zij denkt dat dit een factor kan zijn in de zorgwekkende aandoening heupdysplasie. Teveel van hen hebben niet genoeg vacht, maar wel oortips zo lang en dik dat Ginny vindt dat ze de lijn van het oor ruïneren. Zoals ze zegt: "We willen tips, niet iets wat de oren eruit laat zien als ezelsoren. Nu heb ik wat katten die wat extremer zijn van uiterlijk, maar ze hebben allemaal nog lieve gezichtjes, ze hebben nog steeds goede botten en goede vacht, ze hebben nog steeds spiermassa en ze zijn stevig." Maar ondanks dat alles is zij nog er nog steeds van overtuigd dat je een extremere kat kan mengen met een meer gemiddelde en dat je dan nog iets spectaculairs kan krijgen in het daaruit voortkomende nest. Je kunt zelfs met katten met vrij ernstige tekortkomingen fokken, vooropgesteld dat de andere kat geen van deze tekortkomingen heeft en ze kan compenseren. Ze benadrukt dat dit alleen maar gedaan dient te worden als de goede punten opwegen tegen de tekortkomingen en een aanwinst voor de lijn.


Charmalot Studz Bearcat

SGC Charmalot Studz Bearcat,
Bruin Tabby & Wit kater

Dus zijn we gekomen op het onderwerp van de echte 'extremen', de showkatten.

Haar favoriete eigenschappen zijn, op volgorde: gezondheid, goed gesocialiseerd met een goede inborst, grote ogen, grote oren, goede botstructuur en -dichtheid, poezen moeten een vrouwelijke look hebben, katers moeten groot en knap zijn.

Ze benadrukt haar uitspraak dat zij gelooft dat de "wilde" uitstraling minder aan de standaard voldoet als de originele lieve uitstraling. Als zij zoekt naar potentiële showkatten tussen haar kittens, vindt zij de leeftijd van 4 á 5 maanden optimaal om te beslissen, alhoewel zij sporadisch kittens heeft gehad die met zelfs met 6 weken al spectaculair waren. Haar lijnen, zegt ze, groeien met horten en stoten en zijn over het algemeen laatbloeiers; maar van 1 ding is zij zeer zeker, "als ze goed zijn als ze jong zijn, zullen ze spectaculair zijn als ze ouder worden. Zelden worden ze slechter, ze worden meestal alleen maar beter en beter. Ik fok op bepaalde eigenschappen, maar ik varieer een beetje van kat tot kat. Ik krijg echter wel een bepaald uiterlijk, meestal hoef je een Charmalot kat maar te zien om te weten dat een Charmalot is!"


boven: The Maine Place Bastet of
Charmalot, Blauw Classic Tabby poes, zus
van SGC The Maine Place Wellington.
onder: SGC The Maine Place Wellington
of Charmalot

Volgens Ginny en de meeste fokkers die we spreken, hoeft een kat geen showkat te zijn om de beste kittens voort te brengen. Het is zelfs zo dat de meeste showkatten hun eigen potentieel niet zullen reproduceren, over het algemeen waren zij zelf niet consistent met het type dat meestal door hun ouders werd voortgebracht. Aangezien Ginny een diepe interesse heeft voor stambomen, zal zij naar eigen zeggen eerder naar de stamboom kijken dan naar de kat zelf, gerichter op de consistentie van de lijn dan het uiterlijk van de individuele kat. Ze is een voorvechtster van met zorg gecontroleerde lijnfokken maar vindt het nodig om vaak outcrosses te introduceren, om de "hybrid vigor" (het uitkruisen van onverwante dieren om aangeboren vitaliteit en weerbaarheid te verhogen) van het ras te blijven vernieuwen. Als haar gevraagd wordt naar de validiteit van het continue gebruik van stamboomloze foundationkatten, is haar mening dat we aanvullende lijnen nodig hebben in het ras, maar dat we te weinig kunnen doen om te controleren hoe deze katten gebruikt worden. Ze gelooft dat de kwaliteitscontrole niet consistent genoeg is, omdat er geen autoriteit is die de beslissingen maakt. Ze is ook bezorgd dat richtlijnen voor het degelijk testen van ongewenste erfelijke eigenschappen niet te handhaven zijn. Zoals ze benadrukt, er zijn al genoeg problemen waar nauwelijks naar gekeken wordt in sommige Maine Coons mét volledige stamboom, zonder dat er nog meer bijkomen uit onbekende bronnen.


Charmalot Lady Melissandra

Charmalot Lady Melissandra,
Bruin Classic Tabby poes, geboren in 1993,
nog steeds fokpoes

Dus wat is Ginny's algemene filosofie tegenwoordig en hoe is dat anders van hoe ze het voelde in het begin? Haar commentaar is: "Fok alleen met gezonde en goed aangepaste katten bij elkaar. Hou alleen dezelfden en maak huisdieren van alles wat niet aan de strenge eisen voldoet. Een goede gezondheid en aard zijn ZEER belangrijk, zelfs belangrijker dan of een kat showkwaliteit heeft of niet. Ze moeten makkelijk fokken, makkelijk bevallen en goede moeders zijn. Als je die hebt, dan kies je de beste en fok je die samen. Daarna voeg je incidenteel outcrosses toe. Vergeet nooit:

Gezondheid - Aard - Grootte en type

"Behandel anderen op een eerlijke en behulpzame manier. Zet het welzijn van je kat boven eer, ego en geld, Als je die dingen doet, zal je succesvol zijn. Als je oneerlijk bent, zal dat snel uitkomen en je naam zal bezoedeld zijn!"

Ginny is trots op haar filosofie. Nou, zouden we dat niet allemaal moeten zijn?© "Maine Coon International", issue 7, 1996.
Herdrukt met toestemming.