logo

Een kattenverhaal

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

Dr. Margaret Lacey

Hij werd geboren in een kamp in de bossen van Maine, aan de voet van de berg Mt.Katahdin. Misschien raakten enkele van de donkere schaduwen van de berg vermengt met zijn vacht, want hij was even zwart en ongrijpbaar als de schaduwen die 's avonds rondom de oude Katahdin lagen.

Hij had een heel fijne babytijd. Kleine broertjes en zusjes stoeiden met hem en Jolly de hond, beschermde hem. Hij was wollig en leek op een kleine teddybeer. De eerste weken van zijn leven vlogen voorbij en zijn naam was "het zwarte kitten".

Op een dag in augustus bezocht ik het kamp in mijn kano. Ik kwam de oever op en speelde met de kittenfamilie, terwijl ik met hun eigenares sprak. Toen ik vertrok, kwamen al mijn nieuwe vriendjes met mij mee naar de steiger. Ik was ruim 5 meter van de oever verwijderd, op weg terug, toen ik een plons hoorde. Terugkijkend zag ik het zwarte kitten, zijn kleine neus angstvallig boven water houdend, terwijl zijn kleine donzige pootjes zo snel mogelijk achter de kano aan peddelden.

Ik ging natuurlijk terug om het kleine ventje uit het water te tillen en toen ik hem weer op de oever zette, regelde ik zijn aankoop. Zo gebeurde het ik hem 2 weken later onder mijn arm mee terug naar huis nam.

Hij was een geweldige kleine reiziger, de vriendelijkheid zelf, vol energie en uithoudingsvermogen. Spunky Swimmer (moedige zwemmer) is zijn naam, of een van zijn namen, want Tireless Traveler (Sterke Reiziger) zou hem ook heel goed gepast hebben. Tijdens de kilometerlange reis in de kano, zat hij spinnend of duttend op mijn schoot. Verder zat hij onder mijn arm of verscholen in mijn jas van waaruit hij, zijn kopje naar buiten stekend, met grote ogen het prachtige landschap in zich opnam.

Toen we bij een kamp stopten om te eten, sloot hij wijselijk vriendschap met de gastvrouw en at alles op wat hem werd aangeboden. In de Pullman auto sliep hij in een papierdoos met ventilatiegaten. Al met al was hij fijn en onderhoudend reisgezelschap.

Thuis aangekomen, ontmoette hij mijn huisgenoten. Vanwege zijn schoonheid viel mijn broer direct voor hem en mijn huishulp viel voor zijn goede manieren. Het lukte hem zelfs om voorzichtigaan in de gunst te komen bij Cinders, mijn zeventien jaar oude grijze kat.

Nu is Swimmer een puber, slim en gehoorzaam. Hij komt als ik hem fluit of roep. En hij weet hoe hij kleine hapjes kan loswurmen bij alle familieleden, door op zijn achterpoten te gaan zitten, als een kleine zwarte eekhoorn. Zijn glanzende vacht is zacht en lang. Zijn amberkleurige ogen bevatten het mysterie van de berg. Of is het het mysterie van Karma, wat zeerzeker zijn sprong van steiger influisterde.Bron: "The Cat Review", uitgave van Mei 1921.